Митрополит Киприан се е отказа да дирижира коледен концерт


Митрополит Киприан се е отказа да дирижира коледен концерт
Снимка: Дякония
17 Декември 2019, Вторник


Причината е коментар в социалните мрежи на оркестрант от операта в Стара Загора 

Автор: Десант

Старозагорският митрополит Киприан се е отказал да дирижира Коледния концерт на 19 декември, който беше обявен в програмата на Държавна опера –Стара Загора, информират от Старозагорска митрополия.

Причината за това решение на владиката е коментар на оркестрант от Операта, публикуван в социалните мрежи. По този повод митрополит Киприан написал официално писмо до директора на Старозагорската опера, в което изразил дълбокото си огорчение от думите на оркестранта, използвал определенията „парашутист“ и „шоуменица в Църквата“.

„За всички е знайно, че каквато и изява да съм имал на сцената на Държавна опера-Стара Загора и извън нея, е било по покана на представляваната от Вас институция и не бих се никога съгласил, както и моите събратя свещослужителите, един митрополит да бъде наречен шоумен“, пише митрополит Киприан до директора на културната институция.

И допълва: „Всички вие сте в моето сърце и винаги ще бъдете в него, защото заедно направихме много за музикалното и духовно израстване на целия екип на Старозагорската опера, които сте неразделна част от поверената ми от Бога за обгрижване Старозагорска епархия“.

В отговор директорът на Операта Огнян Драганов не скрива разочарованието си от случилото се и поднася своите извинения. „Обръщам се към Вас с ясната и категорична позиция, че съставът на Държавна опера - Стара Загора, се разграничава от неофициалния личен коментар на оркестранта Фьодор Ювчица в социалните мрежи. Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър. Вашето присъствие не само като авторитетна фигура в духовния живот на Стара Загора и на България, но и като музикант е огромна привилегия и чест“, се казва в писмото на Драганов до Старозагорския митрополит.

На официалния сайт на Старозагорската опера се изразява дълбоко съжаление от неприятното стечение на обстоятелствата и увереност, че в бъдеще Операта ще положи всички усилия да затвърди сътрудничеството със Старозагорската Света Митрополия в името на общите цели за духовното израстване на старозагорци и гостите на града.

Митрополит Киприан ще благослови участниците и присъстващите в залата на 19 декември и ще прочете своето Рождественско послание. Концертът ще бъде дирижиран от младия и талантлив диригент Виктор Крумов, като програмата няма да бъде променена.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
DO DIRIGENTA
18.12.2019 13:39:25
0
0
A,SLED VSICHKO TOVA-NE TRJBVA LI,,ORKESTRANTA FJODOR,,DA BYDE OSVOBODEN DA SI ,,ORKESTIRA,,
KADETO I S KOITO ISKA?!MOZE I SAM DA SI SVIRI NA NJKOJ ULITZA...ULITZI-,,DAL GOSPOD,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки