Академия за родители: Подкрепят ли работодателите работещите майки и бащи


Академия за родители: Подкрепят ли работодателите работещите майки и бащи
Снимката е илюстративна
27 Ноември 2019, Сряда


Възможността за работа от вкъщи и гъвкавото работно време се практикуват сред 1/3 от 2000 анкетирани

Автор: Десант

Над 97% от родителите у нас очакват работодателите да имат политики за подкрепа на работещите майки и бащи. Това показват данните от проучване сред над 2000 родители от общността на най-големия семеен форум у нас – Академия за родители.

Почти 75% от родителите са доволни от социалните придобивки и отношението на работодателите – напълно или поне частично, а 25% не се чувстват достатъчно подкрепени. 

Кариерното развитие, както и преквалификацията са водещи теми сред работещите родители в нов контекст. Над 35% от тях отчитат кариерно развитие, макар и с по-бавни темпове, а над 20% споделят, че това, че са родители ги мотивира да инвестират повече в кариерата си.  25% от анкетираните нямат време за кариерно развитие.

На въпроса какво очакват повече родителите от работодателите си – водеща е темата за разбирането и гъвкавия работен ден.

„Изключително важно е да има доверие, толерантност и разбиране между работодател, служител, както и колеги и преки началници. Родителят да има възможността да излиза и дори да закъснява спокойно и да наваксва с работата допълнително, когато се налага“ – споделя една от участничките в анкетата.

„Повече емоционална подкрепа в периода на връщане на работа след майчинство –ново въвеждащо обучение или период с по-малко натоварване, докато се адаптирам отново“ – споделя друга от анкетираните майки.

Възможността за работа от вкъщи и гъвкавото работно време се практикуват сред 1/3 от анкетираните, а 47% имат гъвкав край и старт на работния ден, което позволява  да взимат децата си от детска градина или училище. 

В социалния пакет на работещите родители влизат допълнителното здравно осигуряване, финансовите бонуси, ваучерите за храна. Около 16% от анкетираните нямат допълнителни придобивки на работа.

Инициативата „Академия за родители" е прие предизвикателството да събере на едно място работещи родители, работодатели и експерти и да предостави възможност за дискусия на всички тези въпроси. Темата за кариера и семейство ще присъства в специална зона в следващото издание на Академия за родители, което ще е на 22 февруари 2020 г. в столичното НДК.

Новата зона цели да покаже възможностите за професионална реализация и преквалификация на младите родители, както и добрите практики на компаниите работодатели в подкрепа на служителите им – споделят организаторите.

До 14 декември 2019 г. е ранната регистрация за работодатели, които искат да участват в събитието и имат какво да предложат на работещите родители: кариерни възможности с придобивки – доза гъвкавост и разбиране.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки