Как да се борим с нашественика айлант


Как да се борим с нашественика айлант
08 Ноември 2019, Петък


В Пловдивско организират демонстрации на безопасни за местната растителност методи за премахване на инвазивни чужди видове растения

Автор: Десант

Ноември е месец на множество кампании за засаждане на фиданки из цялата страна. Твърде често инициаторите избират или получават дарения от фиданки на инвазивни чужди видове растения (ИЧВ), които превземат територията на местните видове и ги унищожават. Навлизането на тези растения е сериозна заплаха за земеделските земи, за дивата ни природа и за градските паркове и градини, алармират от РИОСВ-Пловдив.

От пловдивската екоинспекция уточняват, че всяка година в страните от Европейския съюз се изразходват над 12 милиарда евро за борба с инвазивните чужди видове и трябва да се предпазваме гриижливо от тези растителни нашественици, тъй като те вредят на природата, на здравето и на икономиката ни! 

В тази връзка Фондация „Информация и природозащита” организира в Пловдивско поредица от демонстрации на безопасни за местната растителност методи за премахване на инвазивни чужди видове растения.

На 12 ноември от 11:00 ч. до блок 262 А в пловдивския район „Тракия” ще бъде показано се прилагат напълно безопасни за останалата растителност механичен и химичен метод за отстраняване на дървета айлант (Ailanthus altissima), известен още и като див орех или китайски ясен.



Пространството около въпросния блок е завзето от ИЧВ, които потискат местната растителност. Живущите имат гражданска инициатива за облагородяване на междублоковото пространство. От фондацията ще ги запознаят и с правилата за засаждане и отглеждане на фиданки от местни видове дървета.

На 13 ноември, от 11 часа, в двора на Аграрния университет в Пловдив ще бъде демонстриран и друг метод за отстраняване айлант. От 10 часа в Първа аудитория на Факултета по агрономство ще се състои лекция и дискусия по темата. Ще бъде представено и мобилното приложение за подаване на сигнали за намерени ИЧВ към базата данни на Европейската комисия.

На 21 ноември, от 10:00, ще има демонстрация как да се почисти от нападналите го айлант и бяла акация масив от маслодайна роза на ЗК „Добрила”, в местността Мурла между Карлово и Сопот.

Събитията са част от проект „Местообитания свободни от инвазивни чужди видове растения” на Фондация „Информация и природозащита”, съфинансиран от Европейската комисия, чрез Програмата й за околна среда – LIFE.

От пловдивската екоинспекция предупреждават, че разпространението на ИЧВ може да се ограничи чрез мерки, съобразени с особеностите на всеки от тях! Неправилната борба само подпомага нашествието. Всяко останало стъбло дава възможност на кореновата система да се възстанови. На мястото на отстранените поникват много нови храсти и дървета. След отсичане и опожаряване в почвата остават спящи семена и се образуват много издънки и по-гъсти групи растения.

Нужни са последователни и упорити усилия, в продължение на години, до пълно унищожение на нашествениците. Най-сигурният начин за предпазване от ИЧВ е да се спре навлизането им. Това може да стане само с подкрепата на всички хора, които живеят наоколо или имат отговорности за териториите, подчертават от РИОСВ-Пловдив.


В категории: Добри Вести , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки