До водопада Мангъро вече се стига и от петричкото село Ключ


До водопада Мангъро вече се стига и от петричкото село Ключ
Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com
30 Октомври 2019, Сряда


Досега достъпът до него бе само от село Скрът

Автор: Десант

Нов туристически маршрут в Беласица води до водопада Мангъро, чиято красота природата крие в живописно дере. Пътеката тръгва от петричкото село Ключ, като маркировката за него започва в начало на населеното място, разказа за БТА София Костадинова-Илкова, старши експерт в Природния парк "Беласица".

Досега маршрут до водопада е имало само от село Скрът. Поради интереса от страна на туристите и следвайки желанието на жителите на село Ключ, от природния парк обособяват нова пътека. По нея през още едно място може да се стигне до изключително красивия водопад, разположен на на около 750 м надморска височина.

Преходът по трасето до Мангъро и обратно е около час и половина и е подходящ за хора, които често посещават планината. Само в последните метри преди водопада има стръмен участък, но там е направена стълба и е обособена пътека, с които достъпът се улеснява. За изграждането на стълбата паркът е получил финансиране от община Петрич, изтъква София Костадинова-Илкова.

Новият маршрут е направен, за да отговори на засиленото търсене от страна на туристите, каза експертът към природния парк. През последните години планината привлича все повече хора, а Беласица е сравнително непозната и с това - интересна за планинарите, допълни тя. В селата от Подгорието вече има и много къщи за гости.

Със създаването на нови туристически пътеки и осигуряването на достъп до красивите места в планината, от ПП "Беласица" се надяват да помогнат на местните хора, занимаващи се с туризъм, така че да имат поминък и селата да не обезлюдяват.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки