Изследване доказа: Политиката ни разболява


Изследване доказа: Политиката ни разболява
22 Октомври 2019, Вторник


Участието в политически разговори и спорове увеличава нивото на стрес и може да доведе до хронично безсъние и постоянна тревожност

Автор: Огнян Стамболиев

Едно съвсем скорошно американско социологическо изследване се оказа интересно и за нас, българите. Става дума за физическите и емоционалните промени, които претърпяваме  при  редовното следене на ежедневните новини, а също и за това по какъв начин ни се отразява участието в политически разговори и спорове.

Според заключението на експертите политиката била способна да ни доведе до хронично безсъние и постоянна тревожност!

Проф. Кевин Смит,  известен социолог и политолог от университета в Небраска в САЩ, един от авторите на това изследване, се спира върху американското общество по време на президентските избори през 2016 г. За целта той е интервюирал повече от 800 души в продължение на около една календарна година. Установил е, че над 40% от участниците са били сериозно стресирани от политиката.

Проучването разкрило, че близо 20% са разрушили добри стари приятелства заради политически пристрастия и разногласия. Един от всеки oт всеки десетина интервюирани заявил, че се чувствал  сериозно уморен. Около 4% от хората дори признали, че на моменти са стигали едва ли не до мисълта за самоубийство, представете си: заради политиката!

Освен това, 11,5% съобщили, че именно политиката била повлияла определено неблагоприятно върху физическото им здраве: 31,8% заявили, че излагането на различни гледни точки в медии, които били  противни на личните им убеждения, ги дразнели силно; 29,3%  споделили, че губели самообладание в резултат на политиката, а 22,1% признали, че се интересували твърде много от това кой печелел и кой губел при избори...

Наистина сериозни и тревожни показатели!

„Тя, политиката влияе определено негативно на живота на много хора или поне те са твърдо убедени, че наистина се отразява негативно на живота им. Да, стресът е и реално явление, което може да има катастрофални последици за здравето. Ако политиката допринася значително за повишаване нивата на стрес, особено сред възрастните хора, тогава да, тя има истински сериозен негативен ефект върху здравето“, казва проф. Кевин Смит.

Наистина, какво можем да добавим след тези толкова показателни цифри и точни думи? Мисля, че този път коментарът ми е излишен.

Ние, българите, по принцип сме си „политикани”. Още Алеко го е казал. Да, като че ли повече говорим, отколкото действаме, вършим нещо реално, полезно. 

А ние, които не сме политици, а политикани, тоест, бъбривци?! Какво правим ние?! 
Ето, макар да виждаме, че цяла Европа се надига по разни поводи (а и не само Старият континент се разтърсва от протести), ние само си говорим, спорим, сърдим се, критикуваме, негодуваме или както се казва „бистрим политиката”, но повече пред телевизора, в кръчмата или на пейката в градина, а не действаме да променим нещо. 

„Мълчим като риби, търпим като волове”, както го е казал великият Ботев.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки