Чудотворни икони и мощи излагат в Приморско за Рождеството на св. Богородица


Чудотворни икони и мощи излагат в Приморско за Рождеството на св. Богородица
27 Август 2019, Вторник


Вижте подробности за реликвите

Автор: Десант

На 8 септември, когато се чества християнският празник Рождеството на света Богородица,  в храм „Св. св. Кирил и Методий” в Приморско ще бъдат изложени за поклонение няколко свещени реликви.

Идеята за гостуване на чудотворната икона на света Богородица от Несебър, чудотворната икона на св. Йоан Богослов от Карнобат  и мощите на св. Теодор Тирон и св. Тодор Стратилат възниква през май, във връзка със селищния празник на Приморско. Днес по инициатива на кмета на морската община д-р Димитър Германов и със съдействието на отец Гавраил – свещеник в храма в Приморско, и църковното настоятелство на  храм „Св.св. Кирил и Методий” нейната реализация е вече факт.

Иконата на света Богородица от Несебър датира от XIII век. Тя е една от най-старите чудотворни икони у нас. Безбройни са чудесата, които са ставали пред нейния лик. Според предание от уста на уста, иконата е намерена преди два века, закачена на най-старото дърво в Несебър. Сваляли я за поклонение в черквите и после пак я окачвали на дървото.

Една нощ, обаче, местна девица сънувала Богородица, която й казва, че иска постоянен дом, на мястото на дървото. Именно на това място днес се намира църквата „Св. Успение Богородично".

Легендата разказва още, че парите, с които била съградена църквата, били намерени в корените на дървото, под формата на злато. Богородица сякаш сама платила дома си, но за благодарност към хората, които чули молбата й, на това място започнали да се случват чудодейни неща: болни се изцерявали, жени зачевали… Така славата на църквата, дървото и иконата започнала да се разпространява из цяла България.

Чудотворната икона на св. Йоан Богослов датира от 1843 г. В годините на османското робство, когато  турците изпепеляват храма в Карнобат, тя останала непокътната. До момента иконата не е напускала своя дом в Карнобат. Сега за първи път излиза извън храма, за да се покаже на хората в Приморско.

Своите молитви за  здраве и благоденствие, както и за просперитета на Приморско жители и гости на морския град ще могат да отправят пред гостуващите чудотворни икони и частици от мощите на св.Теодор Тирон и св. Тодор Стратилат на 8 септември от 9 до 17 часа в храм „Св. св. Kирил и Методий”. 

Света божествената литургия ще бъде отслужена същия ден от негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужения със свещеници от сливенската епархия.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки