Стопаните на унищожените прасета ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби


Стопаните на унищожените прасета ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби
Снимката е илюстративна
26 Юли 2019, Петък


Еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис е ккатегоричен, че умъртвяването е единственият начин за овладяване на ситуацията с чумата по свинете в България

Автор: Десант

Еврокомисията ще поеме 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите у нас, в които бе открита болестта африканска чума по свинете. Това заяви в интервю за БНТ еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис. 

Той е категоричен, че умъртвяването на заразените прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. 

Андрюкайтис предупреди, че висурът е много опасен и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

„Знаете, че европейския ветеринарен екип на място в момента е на място в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви", посочи еврокомисарят.

Той припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е много важно хората да разберат колко сериозен е сега проблемът.

„Ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна", подчерта Андрюкайтис и призова местните власти за прилагането на строги мерки. 

По думите му, те трябва да бъдат прилагани както в големите свинеферми, така и в частните дворове, където се отглеждат прасета.

Андрюкайтис изрази разбирането си, че избиването на животните е болезнено за хората, но подчерта, че това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. При това трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети. Още повече, че сега е много топло и вирусът продължава да се разпространява бързо.

„Мога да ви покажа примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", допълни още еврокомисарят.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки