Икони и дърворезбен напрестолен кръст дариха на Бачковския манастир


Икони и дърворезбен напрестолен кръст дариха на Бачковския манастир
Снимки: Авторът
26 Юли 2019, Петък


Светите изображения са със сребърно позлатени обкови, украсени с релефи и перли, а сцените върху християнския символ са изработени от чимширово дърво

Автор: Стамен Пепелишев

Продължава да е жива традицията на дарителството на църкви и манастири в България. Добър пример за ревността по Бога са и подарените наскоро на Бачковския манастир „Успение Богородично" богослужебни принадлежности, а именно икони и дърворезбен напрестолен кръст.

Иконите са работа на арт студио „Димчевски” и са наистина поразителни като изработка. Изключително задълбочено е тълкуването на образите на Господа Бога наш Иисус Христос и Пречистата му майка Св. Богородица.

Цветовата разработка на одеждите впечатлява с постигнатата дълбочина и ефирност.

Всички икони, пет на брой, са в сребърно позлатени обкови, украсени с релефи и перли.

Двете големи икони (127х87см) ще бъдат поставени в специални проскинетарии в притвора на съборния храм на манастира, двете по-малки (48х43см) на аналоите също в нартекса, а последната, на Христос Вседържител (88х73см), ще бъде поставена в олтара.



Дърворезбеният напрестолен кръст, също подарен на обителта, е работа на резбаря Пламен Динков от София.

Година и половина е отнело на майстора да направи украсения с миниатюрна дърворезба християнски символ. Той е изпълнен в традициите на българската възрожденска дърворезба, от чимширово дърво - самите сцени, а от орех - стойката и обрамчващата част.

Кръстът и с размери 85х43см, изрязани са сцените: Неверието на Тома, Кръщение Христово, Вход Господен в Иерусалим, Разпятие Христово (в средата), Оплакване, Жените мироносци при Гроба Господен, Сретение, Рождество, Благовещение, в четирите края са образите на евангелистите, а в основата св. Богородица с предстоящи архангели. Дърворезбата е особено детайлизирана, а образите излъчват благочестие и психологическа дълбочина, съответстващи на представените събития от живота на Иисус Христос.

Кръстът ще служи като напрестолен такъв в светия олтар на храма.

Източник: Българска патриаршия


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки