МВР и прокуратурата предупредиха за още акции срещу кабелни оператори в страната


МВР и прокуратурата предупредиха за още акции срещу кабелни оператори в страната
Снимка: БГНЕС
14 Юни 2019, Петък


Близо една трета от потребителите на тв програми са в сивия сектор, огласиха от прокуратурата

Автор: Янко Крумов

Над 2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 000 са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост, укриват данъци в значителни размери. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Вчера бяха осъществени оперативно- издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя.



„Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.

По време на брифинга стана ясно, че има един задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на инспекцията от НАП е прекъснал умишлено връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката.

Други арестувани на този етап няма. Няма и повдигнати обвинения. Причината е, че престъпленията са сложни и има необходимост от доказване, коментира Арнаудова. „Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци“, обърна внимание тя.

„Разпространявани са 60 телевизионни програми, чуждестранни и български, без разрешение и съгласие на носителя на авторските права“, съобщи говорителят на главния прокурор и допълни, че пет са кабелните оператори, извършвали престъпленията в Югозападна България.

В останалата част на България, където също работят кабелни оператори, продължава извършването на оперативно-издирвателни мероприятия. Въпрос на време е да бъдат осъществени мащабни акции и там.

„Кабелните оператори си позволяват да извършват престъпления водени според нас от чисто финансови интереси, което не можем да допуснем. Имахме затруднения във всеки град, от различно естество. Получихме отпор от собствениците на кабелни телевизии, имахме информация за теч и за опити на собствениците да предотвратят и да не допуснат извършване на действия“, каза още Румяна Арнаудова.

Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той отрече акцията да е била показна.

„Колегите си вършат работата, съвместно с прокуратурата. Има и представители на „Европол“. На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън наказателния списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но ме притеснява, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим“, допълни Маринов.

Във връзка със спирането на интернета и телевизията вследствие на операцията, министърът посочи, че хората изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга.

На въпрос какви са мащабите на престъплението и дали става дума за престъпна група, министър Маринов коментира: „Ние ефективно противодействаме на този вид престъпна дейност. Тя не е свързана само с разпространение на активи и програми на такива продукти. Противодействаме на фалшивите марки, на видео филми, на звукозаписи. Ние в България още не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление, което много сериозно нарушава авторските права“, каза Маринов и добави, че у нас сме свикнали да определяме собствеността като физическо притежание.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Весо
14.06.2019 19:07:37
0
0
Все още нямаме Интернет и телевизия поне ни върнете парите
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки