Дефицит на вниманието, хиперактивност и страбизъм - болести, които обясняват гениалността на Леонардо да Винчи


Дефицит на вниманието, хиперактивност и страбизъм - болести, които обясняват гениалността на Леонардо да Винчи
04 Юни 2019, Вторник


Поне такива са последните разкрития на учените, които не спират да търсят корените на космическия талант на художника изобретател

Автор: Десант

Като художник, математик и изобретател Леонардо да Винчи без съмнение е бил гениален майстор. Но "неговите съвременници никога не биха могли да разберат или да простят липсата му на дисциплина", пишат изследователи в списание „Brain“. Всъщност, когато да Винчи се е хвърлял от задача към задача, той е оставял доста от произведенията си недовършени – това се отнася и за прочутата "Мона Лиза", казват още изучаващите творчеството му.

Обвинението в липса на дисциплина е твърде опростено, казва Марко Катани, професор по невроанатомия и психиатрия в "King's College" в Лондон. Вместо това, той смята, че е вероятно да Винчи е страдал от дефицит на внимание и хиперактивност.

Катани твърди, че историческите доказателства показват, че склонността на Леонардо да прескача бързо към различни задачи, навика му да работи през нощта и да разчита на къси дрямки са признаци на безпокойството, които могат да дойдат със синдром, наречен ADHD (Дефицит на внимание и хиперактивност).

Други твърдят, че левичарството на да Винчи сочи към дислексия, като се аргументират с правописните грешки, допускани от гения и огледалното му писане.

Както дислексията, така и левичерството са често срещани сред хората с ADHD, както е известно като следствие от "атипичното господство на едно от мозъчните полукълба". Тъй като да Винчи запазва езиковите си умения след инсулт в ляво полукълбо, Катани вярва, че има "обратна доминация на дясното полукълбо върху езиковите умения", открито при по-малко от 5% от хората.

"Убеден съм, че ADHD е най-убедителната и научно-правдоподобна хипотеза", казва професор Катани.

Остава ни да се чудим какво би било въздействието на работата му върху историята, ако Леонардо е можел да бъде по-последователен и съсредоточен в заниманията си. Други изследователи твърдят, че напротив ADHD може да обясни постиженията на да Винчи. Хората с ADHD могат да „се съсредоточат интензивно върху "тясна област" и "да засилят креативността си там", казва представител на „Royal College of Psychiatrists“ пред CNN

Наскоро учени заявиха, че да Винчи най-вероятно е имал и страбизъм. Точно болестта може да е помогнала на художника в работата му, тъй като е свързана с добро стереозрение.

Какво е страбизъм?

Обикновено очите работят едновременно, гледат към един и същ обект и изпращат към мозъка информация, необходима за създаването на триизмерно изображение. Това триизмерно изображение дава усещането за дълбочина и възможността да преценяваме разстоянието до обектите.

Страбизъм е бинокулярно разстройство на зрението, при което има отклонение на едното или двете очи от зрителната ос. Това означава, че очите не работят едновременно и всяко от тях вижда различна картина, вместо едно общо изображение, както е нормално. Въпреки, че думата „страбизъм” най-често се възприема като кривогледство навътре (езотропия), тя също означава кривене навън (екзотропия) и гледане на едното око нагоре или надолу (хипертропия или хипотропия).




В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки