Самоубил ли се е действително Стоян Зайков?


Самоубил ли се е действително Стоян Зайков?
30 Май 2019, Четвъртък


Най-преследваният човек в държавата е намерен с огнестрелна рана в торса, от полицията твърдят, че сам се е прострелял

Автор: Десант

Към този момент няма данни и не е известно Зайков да е загинал по време на престрелка. По информация на вътрешния министър Младен Маринов полицаите са направили само два предупредителни изстрела и те не са били в посока на издирвания. Изстрелите не са били с цел да го наранят. Случаят се поема от следовател, тъй като има замесени служители на МВР.

"Стоян Зайков беше засечен в района на Долна баня и при опит да бъде задържан е открил огън срещу колегите. Те са отговорили по-скоро с предупредителна стрелба, такива са инструкциите и трябва да ги спазват", каза министърът на вътрешните работи.

"Колегите са чули изстрел. Най- вероятно лицето се е самоубило вследствие на заградителните мероприятия", посочи Маринов.

"Бяха проведени различни оперативно-издирвателни действия, фотокапани, анализ на движението, където сме засичали, че той е бил. Бяха установени къщи, в които е взломял и е взимал храна. На база на този анализ предприехме действия по отвличане на вниманието и секретни, там където не провеждаме такива действия", обясни Младен Маринов.

"Ще се извърши оглед. Случаят ще се поеме от следовател, тъй като има участие на служители на МВР", подчерта вътрешният министър. „Оттам нататък сме под юрисдикцията на прокуратурата и на следствието, за да се изясни цялата фактическа обстановка".

"Искам да благодаря на колегите, които 20 дни не се прибираха. Бяха в гората денонощно. Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада", изтъкна Маринов. "Гражданите вече могат да си отдъхнат, тъй като наистина разбирам, че бяха под стрес".

"Разговарях със служителите. Според тях изстрелите не са били, за да го наранят. Очакваме експертизите", поясни Маринов, но отказа да обясни с какво оръжие се е прострелял Зайков и къде е раната: "След като се направи огледът ще стане ясно всичко".

Вътрешният министър беше категоричен, че няма данни някой да е помагал на Зайков. За това свидетелства и фактът, че той е търсил храна по къщите в района – нещо, което не би се случило, ако имаше помощник.

"Това, което мога да кажа със сигурност е, че за първото убийство в Костенец на 9 срещу 10 май е извършител и е повдигнато обвинение на Стоян Зайков", поясни на извънреден брифинг тази сутрин директорът на областната дирекция на МВР в София комисар Николай Спасов. 

Той допълни, че сигналът за местоположението на издирвания не е подаден от граждани. Открит е бил благодарение на работата на полицейските служители. "От анализа, който направиха колегите от психоинститута към МВР се установи, че той се е придвижвал".

Комисар Спасов каза, че снощи органите на реда са забелязали лице, което отговаря на описанието. След това предприели действия по заграждането му, но чули изстрели от полето. Полицаите също са произвели предупредителни изстрели.

"Спрямо Зайков не е употребявано оръжие и не е употребена физическа сила”, категоричен бе Спасов.

По думите му вероятно заподозряният се е самоубил със самоделно оръжие 12-ти калибър. На този етап не може да се каже дали то е същото, с което е убит и съседът на Зайков.

По данни на полицията издирваният се местел постоянно, като изминавал поне по 20 км на ден, което силно затруднило преследването му.

Стоян Зайков бе в неизвестност от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед, е и братовчед на издирвания. Убитият дори бе сред разпитваните след изчезването на Зайков. 

Главният секретар на МВР, комисар Ивайло Иванов определи акцията в Костенец като безпрецедентна по мащаби. В нея бяха включени рекорден брой служители на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма, както и командировани полицаи от различни градове на Южна България.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки