„Словото и рисунките” – светът през погледа на Борис Димовски и на Николай Хайтов


„Словото и рисунките” – светът през погледа на Борис Димовски и на Николай Хайтов
25 Май 2019, Събота


Проектът има за цел подобряване достъпа на гражданите до българската култура през творчеството на двамата големи български творци

Автор: Десант

Стенописани фасади в центъра на село Яврово ще представят портретния шарж на известни личности, политическата сатира на времето, националната самобитност анализирана и преосмислена през погледа на големия карикатурист Борис Димовски.



Словото на Хайтов, образно, живо, синтезирано със знаменателните фрази на неговите характерни герои от „Диви разкази”, ще бъде моделирано на места важни (родната къща на писателя) и знакови (паметната чешма с барелефа), допълващи приказната атмосфера на на малкото родопско селце, дало на българската култура творци като писателя Николай Хайтов и карикатуриста Борис Димовски.



Откриването на „Словото и рисунките” е предвидено за 2 юни, от 16,00 ч., по време на празника „Вдигане на куните” в с. Яврово.

...
„Слово и рисунки, светлина и звук”, е проектна идея на Фондация „ПАМЕТ” за създаване културен знак, свързан с „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”. Насочен е към гражданите и гостите на Пловдив и привличането им в трансформираното градското пространство и място за култура и общносттна дейност.



Това е проект, който има за цел подобряване достъпа на гражданите до българската култура през творчеството на двамата големи български творци - словото на Николай Хайтов и рисунките на Борис Димовски.


В категории: Новини , Културен Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки