Зъболекари източвали НЗОК със здравни книжки на деца от малцинствата


Зъболекари източвали НЗОК със здравни книжки на деца от малцинствата
22 Май 2019, Сряда


Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев

Автор: Десант

По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана НЗОК чрез предоставяне на фиктивни дентални услуги, са били от малцинствата. Те нямат регистрация в София. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев, цитирани от БТА.

Прокурор Русинова обясни, че са изследвани към момента над 1200 амбулаторни листа, в които е имало попълнена невярна информация. По разследването е установено още, че децата не са посещавали зъболекарските кабинети, нито техните родилите.

За случая, при който НЗОК е ощетена с над 120 хил. лв., са повдигнати обвинения на петима действащи зъболекари заедно с двама помагачи. Те са подавали неверни данни към здравната каса в периода 2015-2018 г. Прокурор Русинова подчерта, че кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан.

Софийската градска прокуратура е повдигнала и обвинение за опит за убийство на непълнолетното момче, задържано за инцидента преди дни до бившия хотел "Плиска", при който друго момче беше намушкано два пъти в гърдите с нож, стана ясно още на брифинга.

По думите на Хаджиев до инцидента се е стигнало след конфликт между две компании, които са празнували в помещение в района, като той е бил на фенска основа.

Градският прокурор допълни, че при претърсвания са намерени два ножа в дома на обвиняемия. Назначени са експертизи. Имало и данни, че са правени опити да се заличат следи от ножа.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки