Царската гара в Казичене продължава да се руши, институциите нехаят


Царската гара в Казичене продължава да се руши, институциите нехаят
Снимка: „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт"
20 Май 2019, Понеделник


Министерство на културата и областната управа на София град не могат да се разберат кой трябва да спаси историческата сграда

Автор: Десант

От сдружение „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" настояват да бъде сложен край на безхаберието към царската гара в Казичене. В организацията са получили нова информация по казуса с културната ценност – решението на софийска градска прокуратура по техния сигнал, с което държавното обвинение отказва да образува наказателно производство за унищожителното бездействие на институциите.

Интересното в случая е, че в прокурорското решение е описано, че вероятно е налице престъпление, но няма кой да бъде обвинен за него: „от наказателно правна гледна точка, ако сградата се разглежда като културна ценност, то по принцип нейното умишлено унищожаване или повреждане би могло да е престъпление по чл.278 Б ал.1 от НК.“

От прокуратурата уточняват още, че въпросната сграда изобщо не принадлежи на физическо лице и съответно няма как такова евентуално деяние да е съставомерно. Сградата не се поддържа от средата 50-те години на ХХ век, като в хода на проверката не е установено тя да е била възложена за стопанисване и управление на конкретно физическо или юридическо лице.

От друга страна, в писмо до гражданската инициатива от Министерство на културата, което е препратено и до областния управител на София Николай Пехливанов, четем, че на основание на чл.25, ал.1 от ЗДС, „поддържането и ремонтите на имотите – държавна собственост, се извършват от ведомствата, на които са предоставени, а когато не са предоставени за управление по установения ред – на областните управители“.

От културното ведомство обръщат внимание, и че според чл.71, ал.1 от ЗКН, собствениците на сгради, които са недвижими културни ценности, подлежат на административнонаказателна отговорност, ако не се грижат за тяхното опазване.

От отговора на прокуратурата става ясно, че актът за държавна собственост на сградата е съставен на Районен народен съвет „9-ти септември“, правоприемник на който, според кмета на Казичене, се явява Столична община. В последствие поземленият имот, но без сградата, е предоставен с нов акт на НКЖИ през 2002 г.

През юни 2016 г., тогавашният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев е поискал съставянето от областния управител на София град на нов акт, като в него вече да бъдат зачислени и намиращите се там сгради, сред които е и царската гара.

След сигнала до прокуратурата от 8 ноември 2017 г., на 5 декември 2017 г., от областна управа София град връщат писмо до прокуратурата, че е изготвен проект на нов акт за публична държавна собственост. Такъв акт обаче и към днешна дата – май 2019 г. – няма информация да е съставен.

В отговор на питане на БТВ от март 2019 г. за стопанисването на сградата, областният управител отново връща топката за отговорността на Столична община и Министерството на културата.

Гражданите ще обжалват решението на прокуратурата, защото искаме институциите да се задействат и да спасят гарата, тъй като имат всички управленски механизми и правомощия за това, категорични са от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт".


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки