Очаква се манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” да бъде завършен през октомври


Очаква се манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” да бъде завършен през октомври
Снимка: Пресцентър на МС
11 Май 2019, Събота


Бойко Борисов инспектира строителните дейности по възстановяването на светата обител в Кърджали

Автор: Десант

Министър-председателят Бойко Борисов посети манастирския комплекс „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали. Той инспектира строителните дейности по възстановяването на светата обител.

Правителството отпусна общо 1 милион лева за строежа на манастира в града – 800 хиляди лева през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г.

„В Родопите от 100 години манастир не е правен. Оставям изводите на тези преди мен, които обичат да приказват. Ние без много да приказваме - строим църкви и манастири и то в сърцето на Кърджали и в същото време с нашите братя мюсюлмани поддържаме прекрасни отношения”, каза премиерът Бойко Борисов. 

Той подчерта, че през октомври очаква манастирският комплекс да бъде изцяло завършен. „Могло е да го направят и преди 10 години и преди 20 и преди 30 години е могло, но никъде не са направили”, заяви още министър-председателят.

“Първият параклис тук е от VII-VIII век”, посочи отец Николай, който служи в храма при манастира. Той подчерта, че помощта от правителството за възстановяването на манастирския комплекс е важна за православната общност в региона. “От Смолян до Ивайловград манастири няма. Това е исторически момент”, каза отец Николай и допълни, че първите разкопки на историческия за региона манастир са започнали още през 1932 г.

Манастирският комплекс „Св. Йоан Предтеча” е български православен манастир, разположен на десния бряг на река Арда в град Кърджали. Той е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром”. От археологическите разкопки е известно, че съществуват 4 последователно строени църкви. Те са с типично византийски стил и силно атонско влияние. Манастирът е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
нулева кауза
11.05.2019 17:32:55
0
0
Не, никой от Герб няма да се представи добре на такъв (литературен) конкурс. Има си явно своите специфики тази организация... А такива, какви та тези материали - всеки може да ги каже, не заслужават публикуване разбира се ... Каузи - нула
1
не са достатъчни
11.05.2019 17:06:46
0
0
Фонът (и фондът) - не са достатъчни. Колко пъти да го кажеме?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки