Започва поредното броене на... врабчетата


Започва поредното броене на... врабчетата
10 Май 2019, Петък


Хайде на бас, че пак ще са намалели и ще се наложи природозащитниците да ги спасяват

Автор: Дина Харизанова

Врабчетата съпътстват живота на човека от 100 века. В България се срещат пет вида от тези птичета, като най-познати са домашното, полското и испанското врабчета. Именно тези три вида живеят близо до хората.

Природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за трета поредна година организира кампанията... „Ние броим врабчетата".

Очевидно съзнавайки, че подобно занимание звучи изключително несериозно и нелепо, от организацията подчертават, че „броенето не цели да се определи точния брой врабчета в България, а местата, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабчета преобладава у нас".

Анализът на получените данни пък щял бил да даде отговор на въпроса какви са причините за намаляването на тези хвъркати.

Не става ясно каква е релацията между местата, които обитават врабчетата, и това, че популацията им бележи за последните 10 години намаление от 30%, както сочи статистиката. 

Та като стана реч за статистика, се питаме доколко броят на преброените птички ще е статистически правдоподобен и може да се ползва за научни цели, да речем. 

Прави впечатление, че твърде безотговорно от БДЗП боравят с изводите. През миналата година например в рамките на кампанията „Ние броим врабчетата“ са преброени 4071 птички, които, както отбелязват природозащитниците, били с 2635 по-малко в сравнение с 2017 г., когато в сайта vrabcheta.bg са регистрирани 6706 врабчета.

Така представени данните, всеки ще си заскубе косите - брей, къде ли са отлетели една трета от врабците у нас?!

В същото време, от организацията правят уговорката, че то всъщност през 2018 г. броенето на врабчетата, видите ли, било протекло „на по-малко локации, в сравнение с 2017 г.". 

Ами тогава как така се правят генерални изводи, че пилетата са намалели за една година?! Може би защото  в 21% от локациите, на които е проведено наблюдение, не са наблюдавани врабчета. 

Какъв ли обаче е критериите, по които се избират въпросните локации, кой да ти каже. В случая просто фриволно се борави с цифри, които изглеждат стряскащи, но само на пръв поглед. Като например това, че от всичките 126 места, където се е брояло миналата година в София, в 40% от тях „не са установени врабчета". 

Доколкото е известно, птиците имат навика да прелитат от едно дърво на друго или от едно място на друго. Те не стоят неподвижно, за радост на броящите ги абдали, за да бъдат „установени".  

В крайна сметка, няма да се учудим, ако след време, изнасяйки ужасяващи данни от преброяването, сочещи, че врабчетата вече са почти на изчезване, от природозащитните организации ревнат, че трябва да се похарчат няколко милиона за тяхното спасяване. И ще се заредят едни проекти, ще потекат едни потоци от евросредства... 

А обикновените българи, които не се хващат на въдицата да броят врабчетата, ще има да лапат мухите...


В категории: Новини , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Да бе хората ще броят врабчета
19.05.2019 10:33:56
0
0
Някой може ли да ми каже колко хилки ще "усвоят" от този проект? Не са малко, само търсят баламурници, опа доброволци, които да им броят врабчетата, а парите ще ги вземат те. И забележете, това не е проект за възстановяване на популацията на малките птички, а проект за броене. Направили са си един сайт за около 500 лв., няколко платени реклами в пресата, доброволците да им броят врабчетата, а милионите по техните банкови сметки.
1
STIGA
13.05.2019 11:46:01
0
0
MNOGO PO-LESNO E DA SE PREBROJT UNISHTOZENITE DOMASHNI PTIZTI I DRUGI ZIVOTNI OT XISHNITZITE,
KOITO SE RAZVAZDAT OT,,PRIRODOZASHTITNITZITE,,I RAZNITE,,ZELENI,,!I NEPREMENNO DA SE SAZDADE ,,F
OND ZA KOMPENSIRANE NA ZEMEDELSKITE STOPANSTVA,,OT DEINOSTTA NA PRIRODOZASHTITNITE N.P.O.-TA!S CAST OT PARITE,KOITO IM SE OTPUSKAT ZA TAZI DEINOST!STIGA SA NI PRAVILI NA GLUPATZI,RAZNI TARIKATI I PECHELBARI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки