Между 20 и 40 процента от жените в репродуктивна възраст имат диагноза миома


Между 20 и 40 процента от жените в репродуктивна възраст имат диагноза миома
25 Март 2019, Понеделник


С цел превенция на заболяването пловдивска болница ще извършва безплатни прегледи до 10 май

Автор: Десант

Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив организира от днес, 25 март, до 10 май кампания за безплатни прегледи (скрининг) на жени, страдащи от миома на матката.

В рамките на кампанията те ще бъдат консултирани и информирани за съвременните методи за лечение, възможностите за контрол на заболяването и подобряване на качеството на живот.

Прегледите ще се извършват всяка сряда и петък от 12,00 до 13,00 ч. в Клиниката по акушерство и гинекология, която се намира на 3-ия етаж в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, след предварително записан час.



Кампанията се провежда със съдействието на фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“ и е насочена към жени с диагностицирана миома и/или симптоми на заболяването.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Характерни симптоми са обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране или инконтиненция или безплодие. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за оперативно отстраняване на матката (хистеректомия).

В Европа годишно се извършват близо 300 000 хирургични интервенции по повод миома на матката, от които 230 000 са хистеректомии. Те не винаги са подходящо решение за всички пациентки, поради причини като медицински противопоказания, лични съображения на пациентката, незавършени репродуктивни планове, очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопаузата.

По статистически данни, едва 30% от жените с миоми имат симптоматика и се нуждаят от лечение, насочено към контрол на обилните кръвотечениея, овладяване на болката или инконтиненцията, постигане на бременност.

Обилното менструално кървене може да е изтощително и да води до допълнителни физически, социални и финансови последици, в това число намалена работоспособност, чести отсъствия от работа и допълнителни финансови загуби. Според резултати от проучвания, симптоматичните миоми (придружени с кръвозагуба или болка) могат да доведат до значителна загуба на работоспособността и до 24 % от жените могат да влошат кариерното си развитие в резултат на това.

Изборът на лечение зависи от възрастта на жената, от репродуктивните намерения и репродуктивния потенциал, както и от желанието на жената да запази матката си.

Настоящите методи на лечение са предимно хирургични – отворени коремни операции, лапароскопски или робортизирани операции.

В последните близо 10 години се обръща все по-голямо внимание и на консервативните методи за лечение на миомната болест. Консервативните методи за лечение включват използването на терапевтични молекули (SPRM [селективни модулатори на прогестероновите рецептори – ulipristal acetate] и GnRH-агонисти [агонисти на гонадотропин освобождаващия хормон]), които предизвикват намаляване на обема на миомите и облекчаване или елиминиране на предизвиканите от тях симптоми.

Обемна редукция на маточните миоми може да се постигне и чрез предизвикване на некроза на миомните възли, последвана от цикатризация – процеси обединени в понятието – миолиза ( лазерна и RF термоаблация, криоаблация и ултразвукова термоаблация [HIFU]).

Медикаментозното лечение се прилага предоперативно на пациентки, при които се цели намаляване обема на миомите и стабилизиране на нивата на хемоглобин. Съществува и схема за дългосрочно консервативно лечение на умерени до тежки симптоми на миоми на матката при жени в репродуктивна възраст, за които възможността за амбулаторно (консервативно) лечение на жени с миома на матката би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България – страна с изразена демографска криза.

Социалната значимост на миомната болест налага разширяване на използването на консервативните методи на лечение, оправдано от здравно-икономическа гледна точка, поради възможността за намаляване на тежестта на симптомите, подобряване качеството на живот и в тази връзка намаляване на разходите за болнично лечение и случаите с временна нетрудоспособност.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки