Вандали надраскаха с графити долмен в центъра на Бургас


Вандали надраскаха с графити долмен в центъра на Бургас
Снимки: Теодора Иванова
18 Март 2019, Понеделник


Увредени са и ценни старинни надгробни плочи

Автор: Диана Славчева

Долменът, изложен край Археологическия музей в Бургас, осъмна издраскан с графити. 

Старината е докарана тук от землището на с. Белеврен и е сглобена наново през 70-те години на миналия век. Това е един от най-ценните експонати в оформеното до музея пространство с антични артефакти.

Освен „змейовата къщичка", както в Странджанския край наричат долмените, с боя са омацани и някои от старите надгробни плочи, също изложени в своеобразния лапидариум към музея.



Допреди ремонтът на бургаската улица „Богорици", където се намира археологическата сбирка, долменът бе ограден с мрежа, която бе премахната след обновяването на уличното пространство. 

Освен вандалските мацаници, неприятно впечатление прави и хулиганското изхвърляне на боклуци в камерите на античната гробница, датирана от ХII-VI в. пр. Хр., която се явява национална културна ценност.



Служители на музея споделят, че миналата година в долмена дори се бил настанил на „квартира" един клошар.

Наш екип пък е ставал неведнъж свидетел как игриви малчугани се катерят по старинните камъни пред очите на родителите си, които разсеяно не си правят труда да направят забележка на палавите си  рожби.

Главният уредник на Археологическия музей Мирослав Класнаков е категоричен, че и като се почистят увредените експонати, няма гаранция, че отново не ще бъдат обезобразени от хулигани. 



За неприятния случай е уведомена общинската полиция, но нейните служители едва ли могат да направят нещо, след като самите граждани нямат съвест и не са научени да пазят ценното ни културно-историческо наследство.


В категории: Новини , Разследвания , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки