Тефлонът от тиганите и хартиените чашки уврежда необратимо бъбреците


Тефлонът от тиганите и хартиените чашки уврежда необратимо бъбреците
15 Март 2019, Петък


Веднъж попаднал в тялото, той остава завинаги там, защото не подлежи на разграждане

Автор: Десант

По света почти няма човек, който да няма в организма си тефлон. Той се излъчва само чрез бъбреците и това води до заболяването им.

Това каза във Варна председателят на Българската бъбречна асоциация доц. Стефан Кривошиев, цитиран от Moreto.net по повод Световния бъбречен ден, които се отбеляза на 14 март.

Тефлонът, попаднал веднъж в тялото, остава завинаги там, защото не подлежи на разграждане. Той не се намира само в тиганите, а и във всички опаковки с такова покритие, хартиени чашки и други, посочва доц. Кривошиев.

Специалистът е категоричен, че има фактори на околната среда, които безспорно оказват влияние върху състоянието на тези жизненоважни органи. Негативен ефект има високата концентрация на фини прахови частици във въздуха. Те се резорбират и преминават в кръвта, а след това бъбрекът е този, които трябва да ги отдели. Това води до натоварването му и е възможно да настъпи увреждане.

Тефлон е търговското наименование на полимерното съединение политетрафлуоретилен (ПТФЕ) или (PTFE). Той е полимер на флуорида и на етилена.

Незалепващите покрития на тигани, тави, тенджери и др. отделят токсични газове при прегряване, които могат да бъдат смъртоносни за птиците и да причинят здравословни проблеми на хората. През 2005 г. Агенцията за защита на околната среда открива, че перфлуороктановата киселина, една от съставките на тефлона, „вероятно“ има канцерогенно действие.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки