Поморие направи дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата


Поморие направи дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата
19 Февруари 2019, Вторник


Шеста поредна година в честа на Левски в морското градче се организира литературен конкурс за ученици. Темата тази година бе „Мракът и светлината за един герой“

Автор: Десант

С общоградска възпоменателна церемония Поморие направи дълбок поклон пред гения на българската национална революция Васил Левски по повод 146-годишнината от неговата трагична гибе. Беше прочетена заупокойна молитва, а бюст-паметникът на Апостола на свободата бе отрупан с венци и цветя.

„Денят, в който Дяконът увисва на бесилото, е началото на неговото безсмъртие и превръщането на образа му в икона. Но за да се учим от него и делото му, ние не трябва просто да се кланяме пред неговата икона, а да помним онзи, някогашния, неподправения и неподменен Левски.

Още приживе той се превръща в легенда, разорава пустинята на робството и посява семената на свободата, така че никакъв съд, никакво бесило, никакъв погром не биха могли да ги унищожат.“

Това бе част от словото, което преподавателят по история в ПГТ „Ал.Константинов” Райко Георгиев изнесе по случай годишнината.

В чест на Левски вече шеста година екипът на Центъра за подкрепа на личностното развитие Общински детски комплекс – Поморие организира литературен конкурс за ученици. Темата тази година бе „Мракът и светлината за един герой“ и провокира десетки ученици от цялата страна да вземат участие в конкурса.

За подготовката и желанието на децата говори Марияна Маринова, преподавател в СУ „Иван Вазов” Поморие и ръководител в Литературен клуб „Звъниче” към ОДК – Поморие. Част от най-добрите творби бяха прочетени днес пред лика на Апостола, а наградите на отличените млади литератори връчи лично кметът Иван Алексиев.

На поклонението присъстваха и заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.


В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
фифи
28.02.2019 02:34:21
0
0
Левски! Трябва да се празнува Рожденият му ден, а не денят на смъртта му!!
Същото се отнася и за Ботев!...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки