Как са изглеждали дините преди 500 години


Как са изглеждали дините преди 500 години
26 Януари 2019, Събота


Това може да се види на картини на италиански художник от XVII век

Автор: Десант

Картини на италианския художник Джовани Станки (1608–1672), рисувани  между 1645 и 1672 г., разкрива как са изглеждали дините преди няколко столетия.

От платнатао се вижда, че те са били доста по-бледи на цвят от днешните и са имали много повече семки, отколкото месеста част.



Проф. Джеймс Нийнхюйс от факултета по растениевъдство на Университета в Уисконсин използва картината, за да покаже на студентите как селекцията променя различните селскостопански култури.

Съдейки по външния вид на старинните любеници, изобразени от Станки, вероятно те са били вкусни. В резултат на селекцията обаче меката им част се е наситила с ликопен, в резултат на което тя е станала по-розова. А и с течение на вековете семките са станали по-малки и са отстъпили повече място за месестата част на плода. 



Родината на динята е Африка. След като бива култивирана, тя се приспособява добре към топлия климат на страните от Близкия Изток. 

Някъде около 1600 г. любениците се разпространяват и в Европа. Тези, представени в натюрморта на Станки, по времето, когато са рисувани, все още са минавали за доста екзотичен за региона плод.



Името на Джовани Станки се споменава за първи път през 1634 г. в регистъра на гилдията на жудожниците "Академия Свети Лука". Членството в нея било платено и позволявало на майсторите на четката да получават поръчки от богати фамилии. Станки работи и като театрален декоратор. Повечето от запазените до днес негови картини се намират в Рим.


В категории: Новини , Парадокси

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
A MOZE
04.02.2019 14:02:35
0
0
A MOZE I IZOBRAZENITE DINI DA NE SA PROSTO UZRJLI,KOGATO SA RISUVANI!
1
pitam
29.01.2019 13:29:58
0
0
ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки