Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари


Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари
Снимка: Дневник
22 Януари 2019, Вторник


През ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати, сред които и Веселин Марешки. Тогава стана ясно, че Елена Йончева ще бъде разследвана за пране на пари в особено големи размери, присвоени от вече фалиралата КТБ

Автор: Янко Крумов

Срещу депутата от БСП Елена Йончева е повдигнато обвинение за пране на пари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

През ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на общо шестима народни представители, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

Йончева се разследваше за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата банка КТБ.

Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутати.

Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид”.

След като Цацаров поиска имунитета на Йончева, тя обяви, че сама ще се откаже от него и добави: „Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат“.

"Разполагаме с гласови доказателствени средства, че Елена Йончева е знаела, че е получила пари, придобити по престъпен начин от Корпоративна търговска банка (КТБ)", каза м.г. Румяна Арнаудова. 

Прокуратурата се задейства по сигнал на ГЕРБ, според който Йончева и Василев имали дружество, 50/50, и дейността му навява съмнения за пране на пари.

Причината - макар дяловете да са равни, Йончева участвала с 5000 лева, а Василев - с 315 000 лева. Освен това компанията "Дайли трейдинг лимитед", която участва в дружеството, била офшорна.

Дружеството е "Офроуд" ООД, а Йончева била вътре чрез фирма "Авторска телевизия" ЕООД. Тогава Арнаудова отказа да каже има ли свидетели и кои са те. Но обяви, че зад офшорната компания "Далий Трейдинг Лимитид" стоял един от подсъдимите по делото "КТБ". Тя не каза дали това е Цветан Василев.

Освен това, по думите на Арнаудова, тепърва щяло да има сваляне на банкова тайна и разследването продължава. Имало индикации, че не са платени данъци за въпросните пари, но това ще трябва да се доказва. 


В категории: Политика , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pitam
29.01.2019 13:30:26
0
0
ако ти е омръзнало да ти викат кюфте,пълничката,дебелата вземи си това ,гаратирам ще спреш да плюскаш като луда,ще остлабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки