Иван Гешев със скандални подробности за източване на средства от НОИ: От 600 до 2500 лева за фалшиф ТЕЛК!


Иван Гешев със скандални подробности за източване на средства от НОИ: От 600 до 2500 лева за фалшиф ТЕЛК!
21 Януари 2019, Понеделник


​При една от проверките на МВР се доказва, че жена, която е регистрирана с 93% слепота, работи като шивач

Автор: Десант

Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт. Съществуват и процеси в държавата, които се използват като схеми за източване на средства от НОИ и здравната каса, обяви на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев.

Извършени са проверки и е направен наказателно-правен анализ на документи за престъпления, свързани с получаването на инвалидни пенсии ТЕЛК и социални услуги. Схемата работи с фалшиви документи и е свързана най-вероятно с други престъпления, смята Гешев. В Силистра данните показват много висок процент на инвалидни пенсии - 28%.

Предстоят проверки и в останалите областни градове, където процентите на инвалидни пенсии са по-ниски. 70% от разпитаните по време на проверките не знаят от какво са болни, дали са били хоспитализирани и как се подават документи за пенсии за трайно намалена работоспособност.

При една от проверките на МВР се доказва, че жена, която е регистрирана с 93% слепота, работи като шивач.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.

1,7 млрд. лева годишно изплаща държавата за инвалидни пенсии, а това е свързано и с редица социални услуги като получаване на безплатни винетки, безплатни дърва за огрев, допълнителна месечна помощ, средства за рехабилитация и други.

Според Гешев "поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави". Стотици милиони изтичат в пясъка и не достигат до реалните хора, които се нуждаят от тях, коментира още той. Вече има образувани досъдебни производства.

В Силистра, където е констатирана мрежа от посредници, срещу 600 лв. ТЕЛК-ът може да бъде получен, обясни Гешев. В някои градове сумата достига достига 2500 лв.

Вината е в държавата и съответните трудово-експертни лекарски комисии, коментира Гешев. Гешев увери, че в другите райони също се работи активно. Всички замесени в схемата носят наказателна отговорност, обясни още той.

За последния месец има образувани 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки, съобщиха още от прокуратурата.

От 2011 г. броят на пенсионираните поради трайна неработоспособност е нараснал с над 2000 души, показва справка на НОИ. За първите девет месеца на 2018 г. всяка отпусната пенсия за инвалидност пенсия е била поради общо заболяване. Между 60 и 70% от инвалидите по общо заболяване са на възраст под 65 години.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки