За първи път у нас идва частица от мощите на свети Ефрем нови


За първи път у нас идва частица от мощите на свети Ефрем нови
Дървото, на което са измъчвали светеца в манастира в Неа Макри
Ключови думи: Ефрем Нови, икона, мощи, Враца
14 Януари 2019, Понеделник


Чудесата на светеца не познават граници

Автор: Десант

Икона на свети Ефрем Нови с частица от светите му мощи пристига за първи път в България. Това ще се случи на 17 януари, четвъртък в 8.30 часа, когато в храм "Св.Николай" във Враца светинята ще бъде изложена на поклонение през целия ден за благословение на вярващите.

За свети Ефрем се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни заболявания. Чудесата на свети Ефрем Нови не познават граници.

В Гърция и Румъния, където е изключително почитан го  наричат светец-светкавица,  защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го. Мнозина, прибегнали до застъпничеството му, приемат чудото още по време на молитвата. 

Свети Ефрем е роден в Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга оттам, за да не го направят мюсюлманин турските орди, и се озовава пред портите на манастира „Благовещение” в днешния град Неа Макри. 27 години живее в името Господне. Въпреки всичко турците го хващат и след месеци мъчения умира. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение. Паметта му се почита на 5 май.

В 16.30 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните от Негово Високопросвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Идването на мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец съпътства и събитието по представяне на книгите за неговия живот и чудеса "Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът светкавица" от 17.30 часа в Регионалната библиотека "Христо Ботев".


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки