Революционна теория: Вселената ни е „огледално отражение“ на паралелен свят?


Революционна теория: Вселената ни е „огледално отражение“ на паралелен свят?
08 Януари 2019, Вторник


Новият модел предполага, че Големият взрив е станал точка на симетрия, в различните посоки на която Вселената и Антивселената се разделили във времето

Автор: Десант

Вселената ни може би е само „огледално отражение“ на паралелен свят, създаден от антиматерия и носещ се в обратна посока по скалата на времето от Големия взрив.

Революционната теория е на канадските учени Латам Бойл, Кирън Фин и Нийл Търок от Института по теоретична физика и звучи като фантастичен роман, но помага за разрешаването на няколко парадокса, нямащи обяснение от съвременната наука.

Според новия модел в момента на Големия взрив се образували две „симетрични“ вселени. В едната - където живеем ние - времето потекло в познатата ни посока, а другата - огледалната - започнала да се отдалечава в миналото със същата скорост.

Канадските учени трябва да доработят не малко детайли от новата теория, но като цяло трудът им не предизвиква очевидни противоречия и беше публикуван в списанието на Американското физично общество.

Според приетата засега теория цялата ни Вселена - пространство, време и маса/енергия - се е появила в резултат на Големия взрив и оттогава вече 14 млрд. години се разширява и охлажда. От елементарните частици постепенно се образували атоми, а от тях - цялото известно вещество, включително звездите и ние самите.

Еволюцията на вселената и нейните свойства се изучава от специална наука - космологията - основана на общата теория на относителността на Айнщайн и на Стандартния модел. Но нито тя, нито друга могат да обяснят защо, например, във видимата част на Вселената има толкова много вещество и толкова малко антивещество - по теория те би трябвало да са по равно. За решаването на този парадокс са предложени няколко хипотези, в това число и за тъмната материя и черните дупки.

Предложеното от канадците обяснение е далеч по-просто - и позволява обясняването на всички наблюдавани явления, без да нарушава съществуващата теория. Новият модел предполага, че Големият взрив е станал точка на симетрия, в различните посоки на която Вселената и Антивселената се разделили във времето. Точно така, както при раждането на електрон във вакуум едновременно се появява и неговата античастица - позитронът.

След като разгледали всички възможни двойки, физиците заключават, че Антивселената трябва да бъде изключително подобна на нашата, но не е точно копие на Вселената (в пълно съответствие с квантовия принцип на несигурност).
Източник: Дарик нюз


В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки