Света Анисия помагала на бедните и на страдащите затворници


Света Анисия помагала на бедните и на страдащите затворници
30 Декември 2018, Неделя


Мъченицата заплатила с живота си, бранейки християнската вяра

Автор: Десант

На 30 декември Църквата почита паметта на света мъченица Анисия Солунска. Тя била родом от  Солун. Родителите й били много заможни, но се споминали млади и дъщеря им наследила цялото им богатство. 

Анисия продала всичко и придобитите пари започнала да раздава на бедните и на страдащите затворници. Като влизала сама във всички тъмници, светицата не само давала на затворниците всичко нужно, но и собственоръчно им служела, и особено на тези, които след много мъчения и рани не можели да се обслужват сами. Такива тя лекувала, като ги мажела с мехлеми и като превързвала раните ми, утешавала скърбящите, посещавала лежащо болните и им помагала чрез богатството си.

Освет това, обикаляла площади и улици и с щедра ръка давала обилна помощ на всички бедни и болни, лежащи на сметището, които намирала.

По време на гоненията против християните при царуването на нечестивия император Максимиан един войник поискал от нея да принесе жертва на езическите богове, и тъй като тя отгазала, я пробол с меча си. Така невинната млада девойка платила с живота си за християнската мяра. 


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки