Живот на ръба: „Хора-къртици“ подкопаха основите на къща в Перник


Живот на ръба: „Хора-къртици“ подкопаха основите на къща в Перник
11 Декември 2018, Вторник


Съдът отказа на Елка Тишкина обезщетение за вреди, нанесени от незаконния добив на въглища, тя ще обжалва решението на по-висока инстанция

Автор: Янко Крумов

Жена от Перник обжалва решение на съда, с което ѝ се отказва обезщетение за вреди, нанесени от незаконния добив на въглища. Къщата на Елка Тишкина стана необитаема след свличането на земни маси в кв. Рудничар през юли 2015 г., съобщават от Екологично сдружение За Земята.

Причината са подкопаните от “хората-къртици” основи. Българското законодателство не дава на Елка право на обезщетение за увредения имот, поради което тя заведе иск за вреди срещу община Перник за липса на контрол върху незаконния въгледобив. 

Проблемът е част всекидневието на хората в кв. Рудничар от много години, но случаят на Елка е интересен с поредицата от жалби, които вече покойната ѝ майката изпраща до община Перник в периода 2011-2013 година. В тях се описва ужасът да живееш върху незаконна минна.

Съдът в Перник не присъди исканото обезщетение с аргумента, че кметът не е задължен да упражнява контрол, тъй като имотът на Елка се намира в концесионна площ.

“Целият Перник е в концесионна площ,” коментира адвокат Регина Стоилова.

“Според разсъжденията на съда, никоя институция не е задължена да извършва контрол срещу незаконен минен добив на територията на град Перник. Така решението на практика валидира бездействието на институциите и разрушаването на частната собственост”, добавя Стоилова.

Интересен е и фактът, че община Перник, която е една от най-засегнатите от незаконен въгледобив общини, е предвидила глоба в местна наредба от 20 до 1 000 лв., при условие, че глобата в Закона за подземните богатства глоба е от 5 000 до 50 000 лв., но може да стигне и до 500 000 лв. за многократни нарушения.

Глобите, които община Перник е налагала в Рудничар през 2015 г., са в размер на 50 лв. и 70 лв. 

“Имаме силни аргументи за отмяна на първоинстанционното решение и обрат в делото. Не трябва да забравяме, че сме изправени пред казус за дългогодишно бездействие на институциите да защитят здравето, живота и собствеността на гражданите на Перник”, добавя Регина Стоилова. Те припомня, че мерки по укрепване на терена в кв. Рудничар, за да се предотвратят допълнителни пропадания на земни маси, бяха предприети едва през 2017 г.

Ако обжалването успее, случаят може да се превърне в прецедент за града, тъй като въглищата са много плитко на повърхността и лесно могат да бъдат изкопани без скъпо оборудване. Къщите, пострадали в района от тази дейност, са десетки и за жителите на Перник кои са “хората-къртици” е обществена тайна. 


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки