Наш сънародник е сред главните художници на Фестивала на изобилието в Ню Орлиънс


Наш сънародник е сред главните художници на Фестивала на изобилието в Ню Орлиънс
Снимки: bg-voice.com
01 Декември 2018, Събота


Карнавалните платформи на Йордан Иванов свайват с феерия, багри и фантазия

Автор: Десант

„Нека добрите времена да започнат“ (Let the good times roll). Tова е мотото на „Марди Гра“, фестивала на изобилието, който се провежда всяка година преди великденските пости. Най-известният “Марди Гра“ е в Ню Орлиънс.

Други места, на които хората излизат по улиците да пируват и танцуват, са Бразилия, Белгия, Франция, Германия. В Ню Орлиънс „Марди Гра“ продължава цял месец, като всеки ден по улиците настава истинско карнавално настроение.  Управата на града дори е издала разрешение децата да са във ваканция през последната седмица на празненствата.

Основните цветове на фестивала са лилаво, зелено и златисто, а музиката, която звучи е най-различна – от рап до джаз. Милиони се стичат в града всяка година, за да участват в това събитие.

Един българин е запознат с това как се сътворява феерията и магията на този фестивал. Той се казва Йордан Иванов, живее в Ню Орлиънс и е един от четирима главни художници на „Марди Гра“. Намираме го в момент, когато довършва работата си за шествията догодина. Точната дата на фестивала се пада на 5 март.

Той е завършил Художествената академия в София през 1993 г. със специалност художествено-пространствено оформление при проф. Петров. В Щатите е от 20 години. „Отначало, като пристигнах тук, работих най-различни неща, но не съм спирал да рисувам“, споделя сънародникът ни. Докато търси своя път, успява да реализира доста изложби, самостоятелни и общи, както и много поръчки.

От 2003 г. Иванов рисува и изпълнява проекти за платформи и костюми за „мазния вторник“, както още наричат „Марди Гра“. „Нещата станаха естествено – като видях фиестите и усетих настроението, съвсем спонтанно опитах да направя различни проекти за фестивала“, казва художникът. „В процеса на работа научих много, тук нещата са динамични и всичко трябва да се изпълнява с прецизност и в срок, защото иначе няма да имаш клиенти“, обяснява още българинът.


Част от работата на Иванов за „Марди Гра“ за 5 март 2019 г

Иванов работи на свободна практика и е редовно ангажиран от “Kърн студиос”, които правят подвижни платформи и костюми за паради от 1932 г. насам и са най-голямата организация, участваща в провеждането на „Марди Гра“ фестивалите в Ню Орлиънс и в цялата страна. Освен това „Кърн студиос“ пращат и много платформи за шествията в Испания и Франция.

Иванов е търсен и от други карнавални клубове, които се занимават с подобна дейност като компанията „Кърн студиос“, така че годишно трябва да работи по около 70 проекта за платформи по зададена от клиентите му тема . „Темите са най-различни – митология, спорт, анимационни герои“, разказва нашенецът. „Това е целогодишен процес. Започваме веднага след приключването на фестивала. Сега например за догодина платформите са почти готови“, допълва той.

Сложният процес по създаването на една карнавална платформа почти винаги включва използването на всякакви материали – от бои до стиропори, пластмаси, фибростъкло, платове и хартия. Готовият продукт трябва да е много издържлив, тъй като на подвижната плоскост винаги има между 40 и 50 души, които танцуват и хвърлят бонбони, мъниста и дори изкуствени дублони за публиката.

„Освен това платформата преминава през улицата, може да има неблагоприятни атмосферни условия и аз предвиждам всичко това“, разкрива детайли от работата си Иванов. „Подготвям се работата с часове напред и винаги мога да преценя какво мога да загубя или спечеля от един час“, разяснява още той.


Част от работата на Иванов за „Марди Гра“

Магията, от която е част Иванов, се случва в едно от 17-те огромни ателиета в Ню Орлиънс, в които се изработват такива проекти. Тези помещения имат площ, която побира 50-60 ТИР-а. Вътре има мотокари и специални кранове. Отделно от това Иванов има и свое по-малко лично ателие. Така че е непрекъснато потопен в проекти, свързани с изкуството, и почти не му остава свободно време, но когато има такова, го прекарва със семейството си.

Всяка година цялото семейство пътува до България. „В България има изкуство на много добро ниво и винаги съм впечатлен от това, което виждам, когато съм в Родината“, казва Иванов.

Съвсем наскоро нашият сънародник е изработил три платформи със супергерои и други елементи, участвали на парада на благодарността във Филаделфия. Направил е и две други платформи, функциониращи и като подвижни сцени, които са минали на фестивали в Нешвил. Другото, което е поел като ангажимент, е направата на две скулптури. Едната е поръчка за Атланта, а другата – за Ню Орлиънс за излагане на обществени места.

Най-новият проект, насочен към българите в Америка, в който участва Иванов, е “Книга за мисли лексикон” на поетесата Кремена Василева. Това е книга с вдъхновяващи цитати и послания, придружени със също толкова вдъхновяващи визуални импресии, последвани от отделна част във формата на въпросник към читателите (лексикон). Иванов е бил поканен да предостави свои картини за илюстрации.

Друга българка, която също ще присъства с визуални творби в произведението на Василева, е фотографът Оля Григорова. Премиерата на “ Книга за мисли лексикон” ще е на 22 декември, като авторката й обмисля тя да бъде последвана от театрална постановка, която да гастролира из градовете, в които живеят българи.

Източник: bg-voice.com


В категории: Новини , Репортажи , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки