проф. д-р Донка Байкова: По време на постите яжте боб и орехи вместо месо и яйца


проф. д-р Донка Байкова: По време на постите яжте боб и орехи вместо месо и яйца
24 Ноември 2018, Събота


Вижте още от съветите на именитата диетоложка

Автор: Десант

От 15 ноември до Рождество Христово християните спазват 40-дневен Коледен пост. Кое е най-важното при спазването му? Какво влияние оказва той на организма? Какво меню да изберем? Отговорите на тези и още въпроси дава пред kmeta.bg проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

- Проф. Байкова, кое е най-важното при спазването на такъв дълъг пост?

- Когато вземем решение и сме мотивирани да предприемем 40-дневен пост трябва да подсигурим едно разнообразно вегетарианско меню, в което да планираме навреме менюто за следващия ден. Периодът е на ниски температури на околната среда и рисков по отношение на развитие на простуден фактор, съответно поява на вирусни или бактериални болести.

Ето защо при изключване на животинските белтъчни храни - мляко, млечни продукти предразполагаме организма към евентуален дефицит на калции, биоусвояване и витамин В2. Необхдимо е да бъдем добре информирани кои техни заместители могат да бъдат използвани при съставяне на вегетарианското меню, като семена (сусамово, тиквено, ленено), ядки, пълнозърнест ориз, булгур, просо, царевица, бобови варива, зелен фасул.

Месото, рибата и яйцата са източници на пълноценен белтък и биоусвояемо желязо. За да ги заместим би трябвало да сме информирани, че добър баланс на аминокиселинен състав бихме постигнали, ако комбинираме бобова и зърнена храна. Това е важно за поддържане на добра имунна устойчивост през периода на Коледния пост. Желязото в тези храни също е добре представено, което е важно за производството на хемоглобин.

Добре е да си осигурим и една детоксикация - удвоено количество на плодове и зеленчуци. По този начин ще предоставим на организма витамини, минерали, фибри и др. Колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-добра антиоксидантна защита ще осигурим. За тази цел е добре да гледаме цветовете на зеленчуците и плодовете - зелени, оранжеви, червени и виолетови.

Важно е да има и антибиотични субстанции като луковата група, джинджифил, прополис, билкови отвари и чай и т.н. Християнската църква позволява добавката на мекотели в менюто по време на поста - миди, омари и прочие.

- За кого постът е противопоказен?

- Рисковите групи от населението (деца, юноши, бременни и кърмещи жени, лица преболедували скоро тежки заболявания и хората от трета възраст) не са ангажирани да предприемат такъв дълъг пост. По препоръка на личния си лекар могат да направят по-кратък по продължителност вегетариански период. Да не забравяме, че всички ще консумираме риба по средата на Коледния пост - на Никулден. Тогава даже дефицитните хранителни вещества в растенията, които са недостатъчни като прием ще се съдържат в рибата, която ще ядем тогава.

- Как отказът от животински продукти влияе на организма ни?

- Много е индивидуално това усещане. Един зрял организъм (между 19 и 60 години) е в състояние да си позволи да пости. Добре е във всички случаи да се съобразяваме със своето себеусещане и здравен статус. Ако не се чувстваме сигурни може да се консултирам преди поста с лекар. Добре е да бъдем подготвени с максимално разнообразие на храни, за да не предразполагаме организма към рискови състояния.

- Ако сме решени да спазим поста, но обичайно не сядаме на трапезата без месо, след колко време ще се адаптираме към новия режим на хранене?

- Адаптационният период е около три седмици - тоест докато свикнем ще дойде Никулден, когато ще ядем риба. Християнската църква повелява преминаването от един модел към друг да не става рязко. Първата седмица се маха месото, но се оставят по-лесно смилаемите млечни продукти и чак втората седмица се премахват и те.

- Как да излезем от поста без да навредим на здравето си?

- Отново се започва отзад напред. Започва се с храната, която последно е изключена, а това са млечните продукти. Закуската се състои основно от тях, малко по-късно идва коледният кекс с яйца, на обяд и вечеря - месото. В никакъв случай не се преминава към свръхкомбинация и схвръхколичество на храните, които сме избягвали 40 дни. Най-правилно е по дни да се включват. Но все пак Коледа е семеен празник затова е препоръчително да консумираме на отделните приеми по една от тези четири животински храни. По този начин няма да има условия за развитие на възпалителен процес на храносмилателната система.

Източник: kmeta.bg


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки