В Малко Търново ще открият паметник на генерал-майор Алекси Попов


В Малко Търново ще открият паметник на генерал-майор Алекси Попов
21 Октомври 2018, Неделя


Това ще стане на 25 октомври, когато пограничното градче ще отбележи 105 години от Освобождението си

Автор: Десант

На 25 октомври от 11:30 ч. в Малко Търново ще бъде тържествено открит паметникът на генерал-майор Алекси Попов.

Програмата включва военен ритуал за отдаване почест на загиналите в Първата световна война.
Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий ще извърши освещаване на паметника, заедно с представители на Българската православна църква.

Изграждането на паметника на генерал Алекси Попов е включено в Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война. Финансови средства са отпуснати от Министерството на отбраната.

Генерал-майор Алекси Попов е роден през 1870 г. в Малко Търново. Завършва българска гимназия в Одрин. През 1892 г. се дипломира от Военното училище в София. В периода 1900 – 1903 г. учи в Николаевската генералщабна академия в Русия. От 1900 г. е на служба в първи пехотен софийски полк.

Командир е на 1-ва бригада на 3-та Балканска дивизия, началник на войските, които се защитават срещу връхлитащите съглашенски войски в епопеята при Каймакчалан през септември 1916 г. На този връх за две седмици неговата бригада с главно ядро 11-ти пехотен Сливенски полк отбива 60 атаки на сърби и французи с цената на хиляди убити и ранени български офицери, подофицери и войници.

Огромната заслуга за тази героична отбрана и истински подвиг на българския войнски дух е на командира на бригадата – полковник Алекси Попов.

Умел организатор, тактик и не на последно място – вдъхновяващ пример на лична храброст, за което в последствие е произведен в генерал-майор и отличен с най-висшата степен на ордена „За храброст“.

Датата 25 октомври 2018 г. не е избрана случайно. На този ден се навършват 105 години от Освобождението на Малко Търново.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Григориос
26.10.2018 08:36:53
1
0
Харесва ми всичко по него само с петольчката не мога да се сьглася , за мен не е Герой , щом позволява сатанинския знак да стои редом с крьстовете - бих го разстрелял !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки