Търсят най-голямата ябълка на Празника на плодородието в Кюстендил


Търсят най-голямата ябълка на Празника на плодородието в Кюстендил
Снимка: Архив Фейсбук
29 Септември 2018, Събота


Карналавът на есенните плодове и зеленчуци в “Овощната градина на България” ще изобилства от различни забавления

Автор: Десант

Есента завладя нашите ширини, а това е сезонът на най-обилния урожай. А покрай прибирането му, стопаните намират време и да се повеселят.

През почивните дни Кюстендил ще е домакин за 11-ти път на Празника на плодородието. Карналавът на есенните плодове и зеленчуци не случайно се провежда тук - Кюстендилският край е известен и като “Овощната градина на България”.

На площад “Велбъжд” и в градината пред Община Кюстендил посетителите ще се насладят на живописно аранжирани маси от местните производители, читалища, детски градини, институции  и организации, както и на произведенията на художници и занаятчии от цяла България.

Ще има и конкурси за "Най-голяма ябълка”, "Най-красиво аранжиран щанд”, "Плодове и зеленчуци, характерни за кюстендилския край“, "Карнавал на плодородието“ и "Атрактивни зони и масови занимания”, с което се насърчава представянето на атрактивни и впечатляващи произведения на изкуството.

През годините отличия са получавали плодове и зеленчуци със забележителни размери – картоф, тежащ 1,300 кг (с. Жабокрът), чушка с дължина 41 см (с. Ябълково), лук  - 950 г (с. Багренци), ябълка – 645 г (с. Таваличево).

Празничната програма включва изпълнения на детско-юношески певчески и танцови състави от Кюстендил и София.

Кулминацията на празника ще е в събота вечерта, когато на площад "Велбъжд" Национален ансамбъл "Българе" ще представи грандиозния си театрално-фолклорен спектакъл "Осмото чудо".

В последния септемврийски ден от 11:00 часа публиката ще стане свидетел на атрактивни спортни игри с плодове и зеленчуци - клякане с касетка с ябълки, белене на картофи, пренасяне на вино, наливане в дамаджани и редица други забавления.


В категории: Добри Вести , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки