Символът на Сливен – Старият бряст, умира безвъзвратно


Символът на Сливен – Старият бряст, умира безвъзвратно
20 Септември 2018, Четвъртък


Доскоро имаше надежда, че от него могат да бъдат запазени поне издънките, но и те са започнали да съхнат

Автор: Десант

Издънките на Стария бряст също са започнали да съхнат. Процесът е особено забележим при по-голямата, от източната страна на дървото, която вече е оградена, съобщава "Сливен прес". Много от листата имат дупки и са "наядени", а при други съхненето се вижда и с просто око.



Според лесовъди, издънките съхнат заради същото заболяване, причинило фаталния процес и при столетното дърво. Причината то да е в това състояние е холандската болест трахиомикоза, която спира движението на водата в стъблото и то изсъхва.

Сърцевината на Стария бряст обаче вече я няма, останала е само обвивката му. Дървото е оградено с предупредителна лента, за да предпази минувачите от падане на отчупени клони.

Възможностите пред общината и обществените организации доскоро бяха да засадят фиданките от старото дърво или да съхранят Стария бряст като паметник.

От сливенската фондация "Старият бряст" обявиха преди време, че са готови да предоставят фиданка, отгледана от семе на дървото, която да го наследи. Желанието на хората бе да се създаде в бъдеще алея в града, наречена "Поколението на Стария бряст". Дали това е възможно обаче, ще стане ясно най-рано напролет.

Смята се, че Старият бряст е на възраст около 1100 години и е едно от най-старите дървета в България. Обиколката на ствола при корена му е е над 5,65 м, а височината –10 м.

То е от вида полски бряст (Ulmus carpinifolia) - широколистно листопадно дърво с добре развита коренова система, един от типичните представители на Великата българска гора, която се е простирала от Родопите до Черно море.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки