НИМ вади рядко показвания Манифест на княз Фердинанд І


НИМ вади рядко показвания Манифест на княз Фердинанд І
18 Септември 2018, Вторник


Изложбата на Националния исторически музей „Дипломация и доблест” ще бъде открита на 20 септември

Автор: Десант

На 20 септември, от 11,00 ч., в централното фоайе на Националния исторически музей  ще бъде открита изложбата „Дипломация и доблест“, посветена на 110-годишнина от провъзгласяване на Независимостта на България. Съорганизатори са Националният исторически музей и Държавната агенция „Архиви“, със съдействието на Националната галерия.

В изложбата ще бъдат експонирани проектите и оригиналът на изключително рядко показвания  „Манифест”, с който княз Фердинанд І провъзгласява във Велико Търново през 1908 г. Княжество България за независимо Царство, великолепно изработен от Харалампи Тачев.



Посетителите ще бъдат впечатлени от богато орнаментирания сребърен тубус и от резбованото дървено ковчеже с метален обков, в които се съхранява документа.

Втори  акцент в изложбата е Сребърната конституция на Българското царство от 1911 г., наречена така заради сребърния й обков.

Чрез дигитални изображения всеки може да се запознае по-подробно с част от съдържанието на важни документи, показани в изложбата.

Посетителите за пръв път ще могат да се запознаят с оригинални документи, свързани с подготовката, обявяването и защитата на Независимостта.

Сред тях са: Българо-турският протокол от 1909 г. за признаване  на Независимостта на България от Османската империя, Договорът  между България и Компанията на Източните железници от същата година, Конвенцията за предоставяне на заем от Русия на България, шифровани телеграми от българското правителство до дипломатическите ни представители  в чужбина.



Изящни по своята изработка са представените експонати: диплом на княз Фердинанд І като покровител на Балканското изложение в Лондон през 1907 г., фотоалбум, подарен на княз Фердинанд І от Софийското градско общинско управление по повод 20-годишнината от възшествието му на българския престол, „Поздравителен адрес“ до княгиня Елеонора по случай провъзгласяването й за почетен председател на Софийското благотворително дружество „Милосърдие“ от март 1908 г. и др.

Показани са портрети  на цар Фердинанд І, на Александър Малинов, на министри от кабинета на Демократическата партия, малкото огърлие на ордена „Светите равноапостоли Кирил и Методий“, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по случай провъзгласяване на Независимостта на България.

Специални гости на събитието ще бъдат музикантите от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, които ще изпълнят военни маршове.


В категории: История , Културен Десант , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
19.09.2018 03:30:01
0
0
Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova

http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/28117-2018-07-06-07-02-33.html

Нов анти-български репортаж по румънска телевизия. Диджи ТВ е частна телевизия, поне официално но много е заразена от румънски разузнавачи. Има румънски разузнавачи по всичките телевизии за новини и политика в Румъния, също и по националната обаче тази като че ли е една от най-засегнатите от шпиони.

Нашествието на румънските емисари у нас

http://www.desant.net/show-news/24872

Чия е Добруджа?

http://www.chitatel.net/forum/topic/16939-%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0/

Какво може да направи България:
1. Във връзка с "румънското национално малцинство" в България. Няма такова нещо. Признаването му би означавало даване колективни права на етническите румънци, което е в разрез с международното право. Има само румънска етническа общност, а не и малцинство.
Например: в БЮРМ има 3-4 албански политически партии. Това означава че всяка една от тях представлява колективно по няколко десетки/стотици хиляди етнически албанци (с право на гласуване) и техните деца (които нямат право за гласуване). Освен това има поне 2 прецедента за непризнаване национални малцинства: Франция и Гърция.
Освен това, на румънските власти не им пука от етнически румънци в България, те само ги използват за да създадат проблеми във вашата страна, за да се спре доброволното асимилиране/вливане/сливане на власите и (още по-важно) на многобройните влашки цигани или румъно-езични такива в българската нация. Влашките цигани са христяни, много по-цивилизовани са от другите и доброволно се българизират понеже живеят в България и българите за тях са престижен народ, понеже са държавотворци.
През Втората Световна Война румънското правителство е изгонил част от тях в Приднестровието, в концлагери, като не е направил никаква разлика между румъо-езични цигани и другите, за огромното разочарование и безнадеждност на първите.
В Румъния и понастоящем нито един румънец не смята румъо-езичните цигани за румънски, а само за цигани.
Мисля че и в България (където има твърде малко българо-езични цигани) нито един българин не ги смята тези хора за българи.
2. Във връзка с румънските териториални претенции към част от българските териториални черноморски води. Ако румънците успяват да крадат тези води Румъния ще стане пряк съсед на Турция по морето (поне така съм научил от румънец, не знам дали това е вярно или не), което на практика означава обикаляне на България от всички бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция към Европа. Всичките ще минат или през Гърция, или през Румъния.
Преди малко години Румъния даде на (международен) съд Украйна за част от украинските икономически води с "аргумента" че Змийският Остров (украинска територия която определяше границата между двете държави и за водите от икономическо изключване) всъхтност не е никакъв остров а скала, скално образуване (тоест голям камък), понеже няма източници от природна вода. Делото беше спечелено от Румъния въпреки че има прецедент (поне един): Сингапур съхсто няма такива неща и не само че няма териториални води а и водеше дело с Малайзия за определяне морска граница. Малайзия дори признава "справедливостта" на сингапурските "аргументи" и през 2017 делото е спечелен от Сингапур.
Така че, вместо на Сингапур да му се отнемат всичките териториални води, тази страна успява да си ги увеличи.
Така че Румъния е спечелила от Украйна 9 700 кв. км. в резултат на "погрешното" съдене на международния трибунал. Струва ми се че това (окончателното решение на съда) е станало точно по времето на председателството на Янукович, про-руски украинец (или нещо повече: етнически руснак от Украйна), а това беше наказване на Украйна за това че не беше про-американска, про-западноевропейска страна. Щом Румъния нелегално притежава 9 700 кв. км. от украинска територия, няма как да има претенции към 17-те кв. км. от България.
3. Румъния трябва да върне на България всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски, български светец станал покровител на Букурещ. Тези мощи не бяха купени от монастира Басарбово, който беше единствения техен стопанин а (доколкото ми е известно) от етнически българин живеещ в Румъния или от член(ове) на руската армия която ги беше "спасила" от турците, тоест от хора които нямаха никакво юридическо и морално право да ги продадат.
Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
7 ani de la câştigarea procesului de la Haga. România şi-a extins drepturile de suveranitate prima oară din 1918
https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-castigarea-procesului-de-la-haga-romania-si-a-extins-drepturile-de-suveranitate-prima-oara-din-1918_272049.html
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/01/world-court-drops-malaysia-singapore-territorial-dispute/
https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html
https://www.quora.com/Does-Singapore-have-friendly-neighbors
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html
http://www.fsmitha.com/world/singapore.htm
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки