Вдигнаха музей сред руините на величествена древна Троя


Вдигнаха музей сред руините на величествена древна Троя
15 Септември 2018, Събота


На четири етажа са изложени експозиции на древни произведения, разкриващи археологическата история на района, Илиада и Троянската война

Автор: Десант

На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, след броени дни ще отвори врати един от най-значимите съвременни археологически музеи в света –  „Троя“.

Той е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ от 37,250 кв. м. Основната сграда е разположена на 12,765 кв. м, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град.

В него на 3000 кв. м изложбено пространство ще бъдат представени около 2000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, върнати от САЩ през 2012 г., както и статуята на Омир и 5 монети от Археологическия музей в Измир.

Посетителите ще бъдат посрещнати на четири етажа с изложени експозиции на древни произведения, разкриващи археологическата история на района Троада, Бронзовата епоха на Троя, Илиада и Троянската война, Троада и Илион от Древността, Източен Рим и Отоманския период и Троянските следи.

Културното наследство Троя ще оживее по вълнуващ начин в новия музей край турския град Чанаккале на брега на Мраморно море, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация ще представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. 




В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки