Приказки и легенди за малки и големи на "Акве калиде"


Приказки и легенди за малки и големи на "Акве калиде"
11 Септември 2018, Вторник


В продължение на два дни - на 15 и 16 септември, най-малките любители на историята ще могат да се докоснат до античните митове, свързани с лечебната сила на водата

Автор: Силвия Горанова

"Жива легенда за Ескулаповата змия" разказва за божествената лековитост на минералните води, билки, камъни и животни. Кой е богът лечител (Ескулап или Асклепий) и каква е пък неговата история, любознателните деца ще могат да научат на 16 септември в туристическия комплекс "Акве калиде" край Бургас. По-смелите ще могат дори да докоснат и да се снимат със змията, за която древните са вярвали, че притежава лечебни сили.

В два поредни дни, на 15 и 16 септември, "Акве Калиде" ще отбележи своя празник. По този повод през съботния и неделния ден от 9,00 до 16,00 ч. туристическият комплекс ще предложи на гостите си възможност да се докоснат до бита и да съпреживеят дните на предците ни, живели през средните векове.



Посетителите ще могат да разгледат средновековния лагер, построен и обитаван от членовете на Сдружение за средновековни възстановки "Чигот" и НД "Традиция" - Велико Търново.

Ще бъде представена средновековната кухня на българите с демонстрация на приготвянето на автентични гозби по традиционен начин. Музей на открито с реплики на бойни оръжия, брони, дрехи и аксесоари ще бъде отворен за всички.

Лагеруващите в Акве Калиде ще демонстрират средновековни бойни оръжия и техники. Желаещите ще могат да изпробват своите умения в стрелба с лък, като това ще бъде подарък от ТК "Акве Калиде" за всеки посетител на музея в празничните дни.

Най-малките ще могат да се забавляват с разнообразни игри, на които са си играли децата преди повече от 5 века. За големите пък в лагера ще отвори "средновековна пивница", в която ще се предлага и дегустация на медовина.

"Чигот" е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата е сформирана през 2004 г. и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ българско царство (XII-XV в.) и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-44 г.), с историческа фехтовка, възстановки на битки, лагери, изнасяне на лекции, беседи.

"НД "Традиция", регионален клон Велико Търново, се занимава със средновековна реконструкция от 2008 г. Организатор на Международния фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград" . Основна дейност е експерименталната археология с насока периода на Второто българско царство (XII-XV в.) с акцент върху занаятите, кухнята и детските игри.


В категории: История , Добри Вести , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки