Започва новата църковна година


Започва новата църковна година
Снимки: Българска патриаршия и Софийска света митрополия
01 Септември 2018, Събота


Какво каза в приветствието си по този повод българският патриарх Неофит

Автор: Десант

От 1 септември започва Църковната нова година.

Според еврейското летоброене септември е седмият месец от годината. той е свързан с ред библейски събития, затова е определен за начало на църковното новолетие.

В този месец свети пророк Моисей слязъл от планината с лице, осияно от Божествената слава, и донесъл новите скрижали, на които бил написал законът, даден от Самия Господ.

В този месец било започнато съоръжаването на Господнята Скиния сред стана на израилтяните.

В този месец първосвещеникът, един-единствен път в годината, влизал в Светая Светих да принася служба, „и то не без кръв… за себе си и за греховете на народа, сторени по незнание“.

В този месец Божият народ, смирявайки с пост душите си и принасяйки на Господа жертва на всесъжение, приемал очистване от греховете си, извършени през годината.

В този месец се извършило тържественото освещаване на великолепния храм Господен, построен от цар Соломон, и в този храм бил внесен Ковчегът на Завета. В този месец всички колена на Израилския народ отвсякъде се стичали в Иерусалим за празника, изпълнявайки Господнята заповед: „седмият месец да ви бъде събота на съботите, и смирявайте душите си пред Господа“.

Празникът на новолетието бил установен от светите отци на Първия Вселенски събор в Никея. Това станало по времето, когато цар Константин Велики, след като победил Максенций, просветил вселената със светлината на благочестието, изкоренил идолските празненства, освободил Христовата вяра от тежките гонения и установил свои индиктиони. Тогава светите отци установили да се празнува новолетието, като начало на християнската свобода, за възпоминание на Христовото посещение в юдейската синагога в този ден и проповедта Му за благоприятната Господня година.

Това обаче вече е празник не на Ветхия Завет, а на новата благодат.

В своето поздравление по повод началото на Новата църковна година Негово светейшество българският патриарх Неофит изтъква: "Нека преминем през тази Нова църковна година с чисти сърца, освободени от всяка грижа за земното и суетното, и, присъединявайки се към цялата земна и небесна Църква, изминем заедно богослужебния празничен кръг, в който премъдро ни е разкрито всичко онова дълбоко и непреходно, което е основа и съдържание на вярата, която изповядваме, и основание на надеждата, която заедно споделяме.

Нека с усърдие, според силите си, да участваме в църковното богослужение, което е сърцевината в живота на Църквата и ярко свидетелство пред света за истинността на нашата вяра и за осъществяването на Божието домостроителство за нашето спасение.

Неизменно водени от любовта, която Сам Бог ни засвидетелства, въплъщавайки се за нас, да добавяме дела на милосърдие и благотворителност, на дейна грижа за ближния, та с това да покажем не само на думи, но и на дело, че сме истински Господни ученици и верни последователи на Неговия Нов Завет с човечеството, нови апостоли и мисионери на делото на Благовестието в света, който днес особено се нуждае от здравото и непреходно учение на Господа Иисуса Христа, вярно разкривано от светата Му Църква".

Във връзка с началото на църковната Нова година, в митрополитски храм „Св. Неделя“ в София бе отслужена тържествена Архиерейска света Литургия.



Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставроф. иконом Мина Минчев, свещеник Богомил Читалов, от гр. Копривщица, иконом Кирил Попов, свещеник Андон Софиин, протодякон Иван Петков и честни дякони, стажанти при митрополитския храм.

По време на светата Литургия в дяконство бе ръкоположен иподякон Георги Читалов..



В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки