Скелет на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец


Скелет на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец
30 Август 2018, Четвъртък


Друга интересна находка е погребение на дете в ембрионална поз

Автор: Десант

Поредно впечатляващо откритие направиха археолозите на крепостта Ряховец. В първия средновековен гроб, който беше открит, е погребан човек с номадски гени на 10 000 години. Произходът му е установен с ДНК анализ в „Харвард“, поясни ръководителят на разкопките Илиян Петракиев.



По думите му става въпрос за човек, който е живял около 13-ти век, но е бил наследник на последните номади в Европа. Те са от Мезозойската епоха, преди хората да открият земеделието като препитание. Днес в България 3,5 % от населението носи същите гени, обясни още Илиян Петракиев.

От средновековния период са открити още два гроба. Те са намерени извън стените, което доказва, че крепостта е престанала да изпълнява функциите си след 13-ти век. Скелетите от тях също ще бъдат изпратени за анализ в „Харвард“.

Друга интересна находка е погребение на дете в ембрионална поза. То датира от Ранната желязна епоха и вероятно е първото открито по нашите земи. На него също предстои да бъде направен ДНК анализ. Очаква се на по-късен етап скелетът и намерения съд до него да бъдат изложени в Горнооряховския музей.

Освен гробове, по време на проучванията са открити и различни монети от Средновековието и 4-5 век. Намерени са и предмети от бита, които са много добре запазени. Предстои да им бъде направен нумизматичен анализ.



Заради многобройните находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица обещаха да финансират разкопките и догодина. В момента се работи по изграждане на цялостна концепция за социализиране на крепостта. С нея ще се кандидатства за финансиране по „Региони в растеж“, обясни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев. По думите му ще бъде изградена инфраструктура за лесен достъп до средновековния обект.

Предстои изграждането на различни атракциони и единствено по рода си в България Археологическо училище. В него ще бъдат настанявани ученици, които ще помагат за разкопките.

„Цялата крепост е над 20 декара, към момента е проучена една малка част. Затова подобно училище ще има своята функция и в бъдеще“, обясни инж. Добромир Добрев и сподели, че цялостната концепция трябва да бъде готова през октомври.

Добра новина съобщи и научният консултант на разкопките проф. Хитко Вачев. Той обясни, че тази година дейностите по проучванията са били съфинансирани от Националния исторически музей. Контактите с институцията ще продължат и в бъдеще, тъй като е договорено Горнооряховският музей да гостува в София със собствена изложба.

Друга инициатива, която ще се развива, е Лятното археологическо училище, обясни археологът Мая Иванова.  През този сезон в него са взели участие 28 деца от 4 училища. В него се включиха основно ученици от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ в железничарския град. Участваха и 8 деца от СУ „Емилиян Станев“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново.

„Децата работиха на терен, участваха в реалните разкопки и изготвянето на научната документация. Заснемаха различни обекти с дрон“, сподели още Мая Иванова, която изрази надежда, че Лятното археологическо училище ще се радва на още по-голям успех догодина.

В същото време ще продължат и Летните семейни съботи в Горнооряховския музей, съобщи директорът Пламен Младенов. Той сподели, че през юни е била открита изцяло реновираната археологическа зала. Тя е с нова визия, въведени са и интерактивни елементи, които се радват на голям интерес от посетителите.



Автентичен вертикален стан от Средновековието е бил основната атракция за участниците в Семейните съботи. Езикът на знаците и каква информация може да се получи от различни артефакти е било друго интересно направление, което е забавлявало посетителите.

Най-малките участници пък са използвали дървени печати за хляб. Над 400 души са се включили в Семейните съботи през това лято, обясни още Пламен Младенов.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки