Рядък ювелирен предмет от ахат откриха при разкопките на крепостта Русокастро


Рядък ювелирен предмет от ахат откриха при разкопките на крепостта Русокастро
23 Август 2018, Четвъртък


Досега археолозите не са намерили аналог на изящното украшение

Автор: Десант

Съвсем неочаквана находка зарадва археолозите, проучващи средновековния български град . При разкопките на монументална сграда в замъка на крепостта Русокастро археолозите откриха предмет с формата на пресечен конус, изработен от ивичест халцедон, известен още като ахат.

Това е много твърд полускъпоценен камък, който е високо ценен както в античността, така и през средните векове.



Елитната находка е изключително прецизно полирана и представлява рядък образец на средновековното ювелирно изкуство. Открита е само част от едната половина от целия предмет. Той е бил пробит с много голямо майсторство от край до край, и вероятно през кръглия канал се е монтирал на метален или дървен шип.

Красивата вещ е със запазена височина 5 см, но е била доста по-висока. Диаметърът й е бил 4,7 см. Изработена е от много красив ахат с разноцветни ивици в кафяво-лилава тоналност.

Досега бургаските археолози, проучващи средновековния град Русокастро, не са намерили аналог на това изящно украшение. Те предполагат, че става въпрос за украса на облегалката на церемониален стол от типа на троновете. Окончателен отговор на този въпрос ще бъде даден едва при откриването на друг подобен предмет.

Ювелирното произведение е намерено заедно със сребърна монета на българския цар Тодор Светослав Тертер (управлявал в периода 1300-1322 г.)

Разкопките на средновековния крепостен град Русокастро се извършват от бургаския Регионален исторически музей и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България. Ръководител на проучванията е Милен Николов, директор на РИМ-Бургас.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки