В Одеска област започна подготовката за Всеукраинския събор на българите


В Одеска област започна подготовката за Всеукраинския събор на българите
Снимки: topor.od.ua и kraina.1plus1.ua
09 Август 2018, Четвъртък


В най-грандиозното събитие на българската диаспора в Украйна тази година ще вземат участие около 10 хиляди души 

Автор: Десант

Във вторник, 7 август в Белгород-Днестровский в Одеска област се състоя изнесено заседание на организационния комитет по подготовката на най-мащабното мероприятие на българската диаспора в Украйна — 8-я Всеукраински Събор на българите, съобщава вестник „Топор".



Инициаторите, начело с президента на Асоциацията на българите в Украйна - депутатът Антон Кисе, са обсъдили редица организационни въпроси около провеждането на мероприятието, което ще се състои традиционно в Акерманската крепост — исторически паметник от XIII-XV в.



Ориентировъчно за началото му е определена датата 15 септември. Тази година съборът ще е посветен на четвъртвековния юбилей от създаването на Асоциацията на българите в Украйна. 

По предварителни данни в грандиозното събитие ще вземат участие около 10 хиляди представители на българската диаспора, гости от всички региони на украинската страна и чужбина, а също и много официални лица. Поканени са и изпълнители от България и Молдова.

Украинският вестник припомня, че Всеукраинският събор на българите е социално-културно събитие, призвано да съхрани и развие традициите, а също и да умножи историческите, културните и образователните постижения на българския етнос в Украйна.

В неговите рамки по традиция се провежда парад на диаспорите, които населяват украинската страна, изложение на български майстори, дегустация на ястия от българската кухня и голям празничен концерт. 


В категории: Новини , Нашенци зад граница , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Обикновен българин
10.08.2018 07:41:29
2
0
Украйна не ние чужда земя на нас българите.Всеки знае,че основните български племена живяли във Велика България ок.632-667-668 години при княз Кубрат-Албури-Дуло по реките Днестър,Днепър,Дон и в полите на Кавказ.Печенегите били българи-езичници.В писмо на византийския патриарх до цар Симеон духовника е писал-Симеоне вие дунавските българи въставате срещу бащите си печенегите-нее хубаво деца да въстават срещу родителите си.В.Златарски-история на България 1 том-1917 година.Запорожките казаци са българи и скити-кумани...Във енциклопедия за княз Кубрат долу има украински филм-Заповид Кубрата-в него се разказва за-чернооките и чернокоси украинци,че са потомци на българите.Нека българи от България да се събират в Украйна на български срещи-българи,украйнци,донски казаци са братя по кръв-потомци на персийци-българи,скити-кумани и някои славянски дружини.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки