Противогаз от русенския музей влезе в дигиталната онлайн игра „Предмети на културната опозиция”


Противогаз от русенския музей влезе в дигиталната онлайн игра „Предмети на културната опозиция”
Снимка: РИМ-Русе
25 Юни 2018, Понеделник


В нея РИМ-Русе участва с материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век

Автор: Десант

Противогаз от фонда на отдел „Най-нова история” на русенския музей е включен сред осемте предмета на дигиталната онлайн игра „Предмети на културната опозиция” [http://cultural-opposition.eu/games/objects-of-cultural-opposition/]. Тя е част от европейският проект „COURAGE”, където Регионален исторически музей – Русе участва с материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век и с първите свободни протести в България.

Играта представя на пръв поглед обикновени предмети, но в действителност те са елементи от алтернативен, опозиционен манталитет. Онлайн заниманието провокира участниците да предположат по какъв начин предметите са свързани с „контракултурата”, преди да обърнат картата и да получат отговора.

Това не е първият път, когато музейни предмети от най-новата история на Русе са представяни в контекста на различаващи се интерпретации. През 2017 г. противогазът бе включен в инсталацията „Свидетелски истории, оспорвани истории – музеефициране на близкото минало”, с която Русенския музей отбеляза Международния ден на музеите – 18 май.

Тя предложи въвеждане на своите посетители в процеса на превръщане на предмети, познати от всекидневието на мнозина, в музейни експонати. На преден план са изведени не толкова самите предмети, колкото тяхната интерпретация на няколко нива – особеност, която произтича от свидетелските разкази от епохата.

Проектът "COURAGE" изследва културното наследство на несъгласие (т. нар. културна опозиция) в страните от бившия социалистически лагер. Дейностите целят създаването на онлайн база данни за свързване и представяне на колекциите, които съдържат материални свидетелства за неагресивните форми на противопоставяне срещу действията на тоталитарните режими.

Проектът обединява усилията на научни и културни институции от Унгария, Полша, Германия, Чехия, Румъния, Великобритания, Литва, Хърватия и Словакия.

Попълненият към момента електронен регистър, както и предвидените цели и дейности, могат да бъдат намерени на: http://cultural-opposition.eu/


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки