Забравеното Съботковци и забравеният даскал, който вдъхновява „Вятър ечи, Балкан стене"


Забравеното Съботковци и забравеният даскал, който вдъхновява „Вятър ечи, Балкан стене"
Снимки: Авторът
21 Юни 2018, Четвъртък


От тук е родом Никола Стефанов – организаторът  на Габровското въстание и учителят от Априловската гимназия, който първи въвежда гимнастиката като учебен предмет в България 

Автор: Диана Славчева

Габровското село Съботковци е почти неизвестно по света и дори и у нас. В него днес живеят около петдесетина човека. Старите къщи пазят спомена за едно по-далечно, но героично минало на малкото населено място, сгушено в диплите на Централен Балкан и оставащо винаги в сянката на близкия архитектурно-исторически резерват Боженци.

Съботковци обаче е родно място на един незаслужено забравен днес българин – съратник на Раковски и преводач на управителя на Източна Румелия преди влизането в сила на Берлинския договор генерал Столипин. Това е даскал Никола Стефанов.

Всъщност, в историята той остава най-вече като организатор на Габровското въстание от 1862 г., дало повод на Добри Чинтулов да напише легендарната си песен „Вятър ечи, Балкан стене". Бунтът обаче е неуспешен и Раковски го окачествява като... „Габровска работа"!

Даскалът е създател на революционния комитет от началото на 60-те години на ХІХ век. Той е учител по френски и гръцки език първо в родното си село, а после и в Априловската гимназия, на която през същата бунтовна 1862 г. е и заместник-директор.

Освен следа в революционното ни движение, даскал Никола Стефанов оставя диря и в родното образование. Именно той, първи въвежда в България гимнастиката като учебен предмет.

Барелеф на видния възрожденец е открит през 2007 г. в центъра на родното му Съботковци. Старото име на селото е Хандък, което означава дол – съвсем разбираемо е защо е било наречено така, тъй като е скътано долу, в ниското на планината. Днешното му име се свързва с основателя му – Съботко. Според легендата, той бил един от синовете на болярката Божана, която пък основала село Боженци, намиращо се само на 6 километра по шосето и на 3 км по въздуха от Съботковци.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки