През лятото внимавайте с пиците на парче и сосовете от пластмасови бутилки


През лятото внимавайте с пиците на парче и сосовете от пластмасови бутилки
21 Юни 2018, Четвъртък


В жегите храната не бива да се оставя за повече от четири часа извън хладилника, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев

Автор: Десант

През лятото храната да не се оставя за повече от четири часа извън хладилника, защото има опасност от салмонела. При престой на Черноморието водата, която се пие, да е задължително бутилирана, а ръцете да се мият най-малко 20 секунди.

Тези съвети отправи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по „Нова телевизия".

„Салмонелата, която дори да попадне в малки количества в организма, се развива много бързо за часове и причинява повръщане и диария", уточни експертът и подчерта, че всички продукти от месо трябва да минават термична обработка преди консумация.

Той е категоричен, че храната трябва да е от хубав източник, да се внимава с пиците на парче и най-вече със сосовете от пластмасови бутилки.

Експертът препоръча да се внимава и с водата, която трябва да е бутилирана, защото понякога в чешмяната попадат фекалии. Затова и на малки деца не трябвало да се поръчват храни, в които е възможно тя да бъде вложена, например таратор.

Проф. Кантарджиев предупреди, че по време на летния сезон трябва да се внимава и за полово предавани болести като сифилиса. Той акцентира, че те са причина за 90% от репродуктивните проблеми в страната.

По думите на медика, хората, избрали да почиват извън страната, трябва да внимават за морбили. „Не съветвам децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани срещу морбили, да се водят на курорти в съседни държави, защото вероятността да се заразят е голяма", добави той.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки