Здравето, което ни дарява нашето Черно море


Здравето, което ни дарява нашето Черно море
15 Юни 2018, Петък


Вижте какви условия за климатолечение и изненадващо полезни продукти предлага то

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Морето лекува всичко – казвали древните римляни, а излязлата от морската пяна богиня Афродита смятали за символ на лечебната и възстановителната сила на могъщата водна шир.

Още от дълбока древност хората оценявали положителното влияние на природните фактори върху човешкия организъм. Древните гърци обичали морето и го използвали за закаляване и лечение.

Нашето Черно море представлява една огромна зона на здравето, в която специалистите различават морско климатолечение и балнеолечение. Балнеолечението се допълва с пясъколечение и калолечение.

Климатолечението, според известния наш специалист в тази област д-р Ст. Стаматов, включва следните комплекси: лъчев климатичен комплекс, топлинен климатичен комплекс и аерохимичен климатичен комплекс. Израз на лъчевия климатичен комплекс е слънчевата радиация като деен фактор в живота на човека изобщо. Неслучайно К. Л. Тимирязев казва: „Човек е в правото си да се величае като син на слънцето“.

Ултравиолетовите лъчи оказват особено фотохимично и фотобиологично действие върху организма, което е познато на хората отдавна. Добрите резултати от климатолечението край морето при хроничните заболявания на дихателните пътища се дължат до голяма степен на лечебните възможности на морския въздух.

Учените са установили, че той се отличава с повишено съдържание на халогенни елементи (аерохимичен комплекс); йод, бром, флуор. Особено наситени с йод са крайбрежните местности, богати на водорасли, които се изхвърлят на брега и при изсушаването си образуват голямо количество прах, богат на йод.

Високите температури и слънчевото време край брега подпомагат окислителните процеси и отделянето на йод в свободно състояние.

Своеобразен лечебен фактор представлява и самата морска вода. Тя оказва механично и химическо въздействие върху човешкия организъм. Морските къпания понякога са и главната цел на морелечението. Като възбуждащ фактор те представляват сполучлива комбинация на запалителни и двигателни елементи.

Медицината използва и лечебните свойства на много морски растения. В това отношение морските водорасли стоят на първо място. Впрочем това едва ли трябва да се смята за заслуга само на съвременния човек. В продължение на векове жителите на Хебридските острови са използвали някои видове водорасли при треска, ирландците – за лекуване на живеница, корсиканците – като глистогенно средство.

Индусите употребявали водорасли при заболявания на пикочния мехур, японците – при лекуване на туберкулоза. В недалечно минало правителствата на много страни издавали закони, с които задължавали населението всекидневно да включва в храната си известно количество водорасли и на първо място в някои страни в Азия и Латинска Америка – водораслото ламинария.

Водният извлек от кафявите морски водорасли има учудващо хипотензивен – намаляващ кръвното, ефект. За разлика от някои мощни лекарствени средства, които действат така бързо, че човек може да колабира, тяхното въздействие е меко и постепенно.

Изследвания на руски учени показват, че някои черноморски водорасли отделят противомикробни вещества, а американска фирма произвежда от тях едно от най-мощните съвременни противомикробни средства – антибиотикът „Кефлин“. Известно е също така, че ефектът на топлите морски бани се засилва от прибавянето на настойка от водорасли. Те действат благоприятно при рахит и при някои смущения във функцията на щитовидната жлеза.

Лапи от водорасли помагат при мъчно заздравяващи рани от разширени вени на крайниците и др. От водорасли са изолирани и витамини, и вещества, които потискат съсирваемостта на кръвта, и стероидни съединения, годни за синтез на хормонални препарати от типа на кортизона.

Освен от водорасли, лечебни вещества се получават и от други обитатели на морето. Много морски животни изработват в голямо количество антибиотици, засилващи растежа вещества, хормони и т. н. Създадена е т. нар. морска диета, с която се лекува малокръвие, артериосклероза, хипертония. От обитателката на морското дъно – морската краставица, е изолирано интересно вещество, което подобрява сърдечната дейност и понякога спира растежа на някои злокачествени тумори.

Ценно лечебно богатство на нашето Черноморие е и лечебната кал. Тя се добива от крайморските езера и разширява лечебните възможности на нашето крайбрежие. Поморие, при с. Атанасово (Бургаско), в Тузлата край Балчик, с. Шабла и във Варненското езеро. Добре проучено от съвременната медицина, калолечението се явява популярен лечебен метод в морските курорти.

Под въздействието на калолечението се подобрява обмяната на веществата, кръвообращението и функцията на жлезите с вътрешна секреция. Други благоприятни резултати са бързото възстановяване на нарушени тъкани, успокояване на болката и потискане на възпалителни процеси при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и т. н.

Широко лечебно приложение намира и лугата, която се добива в крайморските езера от морската вода. Тя е гъста, маслоподобна маса, богата на редица соли. От черноморската луга навремето  бяха създадени оригиналните български препарати „Полиминерол“ и „Вулнузан“ за лечение на трудно заздравяващи рани, както и профилактичната зъбна паста „Поморин“, предназначена за лечение на възпалителни заболявания на венците.

Елементи на морелечението са и пясъчните бани, които се прилагат с успех за лечение на хроничен ставен ревматизъм, артрити, лумбаго, ишиас и др.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
кой
15.06.2018 15:43:54
0
0
Кой ги направи тия еднакви къщи и градове бе
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки