Опасно близо: В Одрин върлува тежко заболяване по животните


Опасно близо: В Одрин върлува тежко заболяване по животните
Снимката е илюстративна
13 Юни 2018, Сряда


Областната епизоотична комисия разпореди мерки за недопускане разпространяване на заболяването нодуларен дерматит на територията на област Бургас

Автор: Десант

Областната епизоотична комисия разпореди мерки за недопускане разпространяване на заболяването нодуларен дерматит на територията на област Бургас. Заседанието се проведе в Областна администрация Бургас. Към момента регистрирано огнище на заболяването има в гр. Одрин, Република Турция.

Мерките, които комисията разпореди са забрана за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни (ЕПЖ) в общините на територията на областта.

В тринадесетте общини също ще бъдат проведени общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметските наместници трябва да уведомят собствениците на животновъдни обекти, в които се отглеждат ЕПЖ, за възникналото заболяване.

В обектите, намиращи се в 20-километровата гранична зона с Република Турция, животните следва да се третират с инсектицидни препарати с репелентно действие.

Всички собственици на едри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващия обекта ветеринарен  лекар и официалния  ветеринарен лекар на съответната община при съмнение за болестта.

Предприетите мерки предвиждат и засилен контрол по извършваната дезинфекция на транспортните средства, които влизат  от Турция.

Заболяването започва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните.

„След доклада на Областна дирекция по Безопасност на храните стана ясно, че заболяването не се предава на хората”, коментира заместник областния управител Севдалина Турманова.

Възприемчиви към заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез вектори (кръвосмучещи насекоми).


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки