Д-р Пламен Пенчев: Инфарктът застрашително се подмладява


Д-р Пламен Пенчев: Инфарктът застрашително се подмладява
08 Юни 2018, Петък


Коронарната ангиография намалява риска от сърдечно-съдови заболявания



Автор: Десант

Сърдечно-съдовите заболявания се отличават с висок процент смъртност най-вече поради неглижиране на състоянието. Инвазивният кардиолог от бургаската университетска болница „Дева Мария“- д-р Пламен Пенчев, съветва още при първите симптоми като болка в гърдите, задух при извършване на обичайни физически усилия, бързо прогресираща умора без други причини, да се търси кардиолог.

„Нека хората не се заблуждават по възрастта си - в последните години инфарктът застрашително се подмладява. Само вчера сме поставили стентове на двама пациенти под  45 години със запушвания по коронарните артерии, като единият е едва на 35.“ обяснява д-р Пенчев.

След преглед при кардиолог и ако специалистът прецени, че има нужда от задълбочена диагностика, се пристъпва към коронарна ангиография, която е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето, снабдяващи сърдечния мускул с наситена с кислород кръв. Изследването, което сред немедицинските лица е известно като цветна снимка на сърцето, е златен стандарт за установяване на исхемична болест на сърцето.

„Коронарната ангиография е изследване с минимални рискове и много ползи - жизненоважно е проблемите по коронарните артерии да се видят рано, за да се предприеме лечение и така да се намали риска от инфаркт“ - обяснява инвазивният кардиолог.

В последните години техниката е на такова ниво, че позволява намаляването на болничния престой и пациентът може да си тръгне ден след изследването. Самата коронарография се извършва с локална анестезия и така се постига контакт между пациента и екипа през цялото време.

В България има 59 болници с разкрити звена по инвазивна кардиология, като едва в 22 от тях се поставят пейсмейкъри. Още по-малко - само в 13 от тях се правят имплантации на кардиовертер дефибрилатор - устройство, което може да спаси живот, ако сърцето внезапно спре.

Секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ - Бургас е една от тези 13 кардиологии, в които пациентът може да намери комплексен подход за лечение на заболяването си. Дигностиката и лечение на коронарни проблеми там е на най-високо.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки