Нов опит за внос у нас на турски чушки с опасен инсектицид


Нов опит за внос у нас на турски чушки с опасен инсектицид
Снимката е илюстративна
06 Юни 2018, Сряда


Преди броени дни пък бе предотвратен импорта на пиперки, бъкани с пестицид, който променя поведението на половете и намалява умствените способности и мозъка на децата

Автор: Десант

На 5 юни на границата ни е спряна партида с тъпкани с инсектицида форматанат (formetanate) пиперки, внос от Турция.

Това става видно от портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF). В него замърсяването на пратката е квалифицирано като „сериозно"!

Опасният акарицид със системно действие се използва за борба срещу трипси и акари при лозя, овощни, зеленчукови култури, дини, пъпеши, тикви, полски култури, декоративни и цветни култури в оранжерии и на открито.

Това е поредният опит у нас да бъдат внесени замърсени с отрови чушки от югоизточната ни съседка. Само преди броени дни - в първия ден на юни, имаше отново подобен случай, като тогава пиперките бяха сериозно замърсени с пестицида хлорпирифос (chlorpyrifos), известен и като дурсбан.

Той е предназначен да убива мравки, мухи, молци, но в същото време се оказва, че атакува мозъците на децата: Доказано е, че той действа на неродените, според данните от последно проучване, дори в поразително малки количества.

В Германия е установено, че широкоизползваният препарат за борба с вредителите причинява трайни вреди на мозъка на деца, дори докато се намират в утробата на майките си.

Хлорпирифосът нанася и поражения, които променят поведението на половете и намаляват умствените способности на засегнатите.


В категории: Новини , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки