Преди 90 години ловджиите трябвало да убиват ежегодно по 10 свраки, гарги или сойки


Преди 90 години ловджиите трябвало да убиват ежегодно по 10 свраки, гарги или сойки
Членове на някогашното ловно дружество "Елен" в Казанлък
30 Май 2018, Сряда


При един излет авджиите от Казанлъшко пък имали право да отстрелят една сърна, два заека и дванадесет яребици, ако ще има вечеринка - може и повече

Автор: Диана Славчева

Може би на днешните ловци ще бъде любопитно да се върнат 90 години назад и да разберат по какво са гърмели едновремешните им колеги.

Една кратка такава информация предоставя пожълтелият юнски брой на в. „Казанлъшка искра“ от 1928 г. Всъщност в нея е цитирано решение на Окръжния ловен съвет от 25 ноември 1927 г.

От публикацията става ясно, че по тогавашния чл. 43 от Закона за лова Съветът е решил да се задължат членовете на дружествата от Казанлък и околността „да убиват ежегодно по 10 броя вреден дивеч (свраки, гарги или сойки)  или пък 5 ястреба, или 5 сокола".



В същото време, в изпълнение на чл. 86 от Закона за лова, за да се ограничи „безразборното унищожение и прекалено многото биене ва дивеч“ на господа авджиите от окръга им се забранява да убиват „при едно отиване на лов“ повече от една сърна, два заека и дванадесет яребици.

Най-забавното в случая е, че въпросното ограничение, както съобщава дописникът с инициали Н.М.Т., „не се спазва, когато лова се бие за традиционни ловни вечеринки или томболи“.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки