Древните жители на Созопол си пекли рибата върху керамична скара


Древните жители на Созопол си пекли рибата върху керамична скара
Снимки: Авторът
12 Май 2018, Събота


Любопитен експонат от созополския музей хвърля светлина върху кухненската посуда на рибарите от Аполония

Автор: Диана Славчева

Напълно естествено е рибата често да присъства на трапезата на хората, живеещи край морския бряг – както в миналото, така и сега.

Едва ли обаче днешните люде се замислят каква ли е била кухненската посуда, която са използвали  древните ни предци за приготвянето на рибните блюда. Ето че археологията може да предложи едно твърде любопитно свидетелство за това, което потвърждава за пореден път старозаветното твърдение, че няма нищо ново под слънцето. А и римляните в този дух и ред на мисли също казвали, че всичко ново е добре забравено старо. Та така и с рибата.

Често я печем на скара. А е много модерно в последните години тя да се приготвя на керемида. Модерно, модерно, ама колко да е модерно, като така са я цвъркали още в древността.

При разкопки в Созопол например са намерени... глинени съдове с решетъчни дъна с формата на риба – очевидно за кулинарната обработка именно на улова на древните рибари.

Тези праобразци на днешните скари са датирани от V-ІV в. пр. Хр. Ще рече, че на тях се е готвело преди поне 2500 г.

Един такъв експонат от колекцията на созополския музей може да се види в гостуващата в Музея на котвата в Ахтопол изложба "Созопол - вечният град на България".

Така че нека сложим край на заблудите, че сме открили Америка и топлата вода и че скарата, или както някъде я наричат грил, е някакво кой знае колко модерно откритие.

Апропо, в един труд на английския астроном, математик, етнограф и преводач Томас Хариот (за когото преди време стана ясно, че картографирал Луната половин година преди Галилей), написан през 1588 г., е изобразена рисунка, на която отчетливо се вижда как индианци опушват риба, наредена върху решетка.

Така и обаче не се откриват данни за първото печене на скара – кога е станало, какво е цвърчало на нея и пр.

Но пък е сигурно, че древните аполонийци далеч преди индианците са си препичали на скара върху жарта уловената в Черно море покрай днешния созополски бряг прясна рибка. И то в изящни керамични съдини, на чието дизайнерско решение може да завиди и най-именитият съвременен проектант на кухненска посуда.

За вас не знам, но аз отивам да си метна една скумрия на скарата...


В категории: История , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки