Кой е мъжът от известния семеен портрет, рисуван от Майстора


Кой е мъжът от известния семеен портрет, рисуван от Майстора
12 Февруари 2018, Понеделник


С дарени от него пари са построени гарата и училището в Шишковци, които днес вече не функционират

Автор: Дина Харизанова

Едно от най.известните платна на Владимир Димитров - Майстора е „Семейство“. Това е семеен портрет на Андон и Стойна Виячеви.

Андон Виячев е родом от кюстендилското село Шишковци, Където от 1924 г. до 1951 г. живее и именитият ни художник, с когото са лични приятели. Двамата се познават от времето на Първата световна война, в която Майстора взема участие като военен художник, а Виячев – като ротен фелдфебел.

Неотдавна в Шишковци отбелязаха 150-годишнината от рождението на Виячев, който е един от най-щедрите дарители в Кюстендилския край, информира Юг News. Той основава фонд „Андон и Стойна Виячеви“.

С отпуснати от него 2 милиона лева са построени някогашното училище в Шишковци, носещо името на благодетеля, което днес е закрито, както и жп гарата в селото - тя също днес вече е закрита и е оставена да се руши на воля. Със средства от дарителския фонд са финансирани и още редица други културни и просветни начинания. Самият Андон Виячев е бил последователно учител, контрольор по десятъка и писар в общинското управление в родното си село. Избран е за депутат в XI обикновено Народно събрание. Той оказва активно съдействие за развитието на овощарството в Шишковци.В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки