Ново 20: Говедата били вредни за... климата


Ново 20: Говедата били вредни за... климата
10 Февруари 2018, Събота


На животновъдството в настоящия момент се дължат около 15 на сто от отделените парникови емисии, твърдят шведски учени

Автор: Десант

Според изледване на учени от Гьотеборгския висш технологичен институт, човечеството трябва да се откаже от консумацията на свинско и говеждо месо.

Учените са провели изследване върху това, как нашето потребление влияе на глобалното затопляне на климата.

Според изводите на изследването, най-голям дял в процесите, водещи до отделяне на въглероден двуокис, влияе потреблението на говеждо месо, а също така и това на сирене, мляко и други млечни продукти.

На животновъдството в настоящия момент се дължат около 15 на сто от отделените парникови емисии. Тук влизат не само емисиите въглероден двуокис, но и огромни количества метан, който е около 25 пъти по-силен парников агент, метан отделян при храносмилането на големите млекодайни бозайници.

По думите на ръководителя на изследването професор Стефан Вирсениус, Швеция консумира твърде големи количества говеждо месо и млечни продукти, а това е пагубно за климата.
По думите на специалиста, ако говеждото се замени със свинско и особено птиче месо, вредните емисии биха се съкратили повече от два пъти.

Според Вирсениус, ако заменим говеждото с пилешко месо, а млечните продукти - с ерзацзаместители от овес и соя, ще помогнем много за постигане на поставените цели по ограничаване на емисиите.
Цялостната селскостопанска дейност на Човечеството е отговорна за над една трета от парниковите емисии и само тези две стъпки биха намалили нейния дял наполовина, според професора.


В категории: Новини , Парадокси , Земеделие и скотовъдство

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Васко
02.03.2018 11:41:55
1
0
Много ми е интересно как коментаторите под статиите разбират повече от учените в университетите. Явно имаме големи специалисти.
2
MUNCHO
21.02.2018 12:46:39
0
1
NAI-VREDNI NE SAMO ZA KLIMATA,AMI I VSI4KO OSTANALO SA NJAKOI,,U4ENI,,!GOVEDA E IMALO OT XILJADI
GODINI I PRI TOVA MNOGOKRATNO PO-VE4E!NAPRIMER SAMO V SEVERNA AMERIKA ZA NJAKOLKO DESTILETI
JA SA IZBITI 60-80 MILIONA BIZONI!I MNOGO POVE4E DRUGI ZIVOTINSKI VIDOVE ,NO TAKAV PROBLEM NE E IMALO!PROBLEMAT ZAPO4VA OT DVIGATELITE S VATRESHO GORENE,NEFTODOBIVA I PRERABOTKA I XIMI4ES
KATA INDUSTRIJA,KATO TZALO!
1
РАДЕВ
11.02.2018 16:19:46
0
1
FIF/EKKF JRS L MF.RJRUDJD
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки